MENIU

ACORD în UE pentru sancționarea Rusiei după arestarea opozantului Aleksei Navalnîi. Ce nume importante se află pe listă

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, susținut de UE

Miniștrii de Externe din UE au ajuns luni la un acord politic privind sancționarea Rusiei după arestarea lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, despre care spun că este abuzivă. 

Un anunț oficial nu a fost încă făcut public, dar, potrivit unor surse diplomatice, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a fost însărcinat să propună lista cu nume de responsabili ruşi care vor fi vizați de sancțiuni. Pe listă s-ar afla oficiali de rang înalt, printre care şeful Comitetului de anchetă, care se ocupă de toate infracţiunile majore, directorul Direcţiei penitenciarelor, directorul Gărzii naţionale şi Procurorul general.
Aceelași surse au menționat că pe listă nu s-ar afla niciun oligarh rus.

Decizia vine după ce, cu o zi înainte, mai mulți miniștri de Externe s-au întâlnit, la Bruxelles, cu doi dintre colaboratorii militantului anticorupție. Oficialii europeni au subliniat că vor să afle ”la prima mână” date despre situația reală a opozanților din Rusia.

Uniunea Europeană ar urma să folosească noul său instrument global privind încălcarea drepturilor omului, pentru prima dată de când a fost prevăzut, potrivit Agerpres. Blocul comunitar a recurs deja la măsuri punitive împotriva Moscovei după implicarea în conflictul din estul separatist al Ucrainei și anexarea Peninsulei Crimeea, considerată ilegală de comunitatea internațională.

Recent, Rusia a anunțat că va răspunde pe măsură dacă Bruxelles-ul va decide noi sancțiuni.