MENIU

Aceste alimente sunt INTERZISE în Săptămâna Mare! Evită să le consumi ca să nu-ți meargă rău

Săptămâna care precede Sărbătorii Pascale, cunoscută de toți credincioșii drept Săptămâna Mare, este o perioadă în care postul se înăsprește iar fiecare zi are o semnificație aparte. Acum trebuie să rememorăm chinurile Mântuitorului și să acordăm o mai mare atenție tradițiilor rezervate acestor zile, de aceea, există anumite interdicții pe care, dacă le încălcăm, se spune că ne pot aduce neajunsuri de-a lungul anului. 

Tradițiile strămoșești ne îndeamnă să nu consumăm urzici și oțet în Săptămâna Mare, deoarece aceste două elemente culinare au o semnificație aparte, însă numai acum, deoarece, în restul postului, ele nu sunt interzise.

Divahair ne explică, pe scurt, de unde provin aceste datini:

Se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, înţepându-i rănile, și stropit cu oțet, pentru a-i provoca și mai multe usturimi. Mai mult, legenda spune că, atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oțet: de aici și obiceiul popular, care exclude cele două alimente de pe lista mâncărurilor recomandate în ultima săptămână de post.

Chiar dacă nu ești în mod normal atrasă de tradițiile din popor sau consideri aceste manifestări simple superstiții, noi îți recomandăm ca de această dată să ții cont de ele, măcar ca o formă de respect sau de dragoste față de cel care s-a sacrificat pentru umanitate. 

Mai multe articole despre:
post interdicţie paşti oţet Săptămâna Mare urzici