MENIU

Acest oraș din România nu va mai plăti facturile la curent! Își va asigura iluminatul public numai din fotovoltaice

Blaj intenționează să devină independent energetic prin construcția unui parc fotovoltaic

Un oraș din vestul țării a decis să rupă legăturile cu furnizorii de electricitate și să devină independent energetic. Soluția asupra căreia au căzut de acord autoritățile locale a fost construcția unui parc fotovoltaic, în care vor fi investiți peste 4,7 milioane de lei.   

Primăria Blaj a lansat o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor aferente obiectivului „Crearea unei facilități de producție energie electrică din SER pentru consumul propriu al UAT Blaj”.  

Cât de mare va fi ambițiosul proiect 

Parcul care va produce energie regenerabilă se va întinde pe un teren de 3,4 hectare. Aici vor fi amplasate peste 1.500 de panouri fotovoltaice, cu o capacitate instalată de 880 kW.  Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 4.773.537,56 de lei, fără TVA. În ceea ce privește sursele de finanțare, autoritățile locale nu ăși fac griji: proiectul va fi finanțat prin fonduri europene, mai exact prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.  

Obiectivul investiției este realizarea și punerea în funcțiune a unei instalații noi de producere a energiei electrice din surse solare. Noua centrală fotovoltaică va asigura circa 80% din necesarul de energie electrică al municipiului Blaj, respectiv iluminat public, școli și clădiri publice.

Terenul pe care urmează să fie realizată noua centrală se află la ieșirea din municipiu spre Mediaș și are o suprafață totală de 34.500 mp, din care suprafața utilă pentru sistemul fotovoltaic va fi de 14.500 mp.

Centrala fotovoltaică va avea o putere electrică instalată de de 995,8 kWp în curent continuu, la nivelul panourilor fotovoltaice și de 880 KW în curent alternativ, la nivelul invertoarelor.