MENIU

Acest experiment a demonstrat cum poți reține mai ușor și mai bine orice text

Specialiștii au descoperit că secretul pentru a reuși să memorezi mult mai repede orice text stă în tipul de font pe care îl alegi. Iată care este tipul de font pe care-l recomandă specialiștii.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea RMIT din Melbourne a creat un font cu scopul de a stimula reținerea informației. Este vorba despre fontul Sans Forgetica care se bazează pe o teorie numită „dificultate dorită". Mai exact, teoria sugerează că oamenii își amintesc mai bine lucrurile când creierul lor trebuie să depășească obstacole minore în timp ce procesează informații.

Cum arată fontul care promite o învățarea mult mai ușoară? Ei bine, imaginează-ți un tip de scris înclinat în spate, cu decalaje intermitente în fiecare literă, care servesc ca un „puzzle simplu" pentru cititor. „Ar trebui să fie dificil de citit, însă nu foarte dificil. Datorită acestui efort în plus, este mai probabil ca memoria să fie declanșată" a declarat Stephen Banham, care a ajutat la crearea fontului.

Probabil că înclinarea în partea stângă a fontului ți se va părea ciudată, dar gradul de înclinație și spațiile literelor au rolul de a ajuta creierul să facă o pauză pentru a identifica formele. Asemenea tip de font, mai este folosit doar de cartografii care vor să indice prezența râurilor.
De asemenea, cercetătorii au testat eficacitatea Sans Forgetica împreună cu alte fonturi complicate, în cadrul unui studiu la care au participat 400 de studenți. Iar rezultatele au arătat că fontul a ajutat enorm de mult la stimularea memoriei.

„Sans Forgetica este primul font creat cu scopul de a te ajuta să memorezi mai repede", au declarat cercetătorii de la RMIT. Însă Janneke Blijlevens, un alt cercetător în cadrul proiectului, a subliniat că „fontul ar trebui să fie folosit cu mod redus pentru ca acesta să rămână eficient".

Sursa

Mai multe articole despre:
memorie învăţat font