MENIU

Cine este femeia care e mâna dreaptă a lui Vladimir Putin şi de care depinde economia Rusiei

Elvira Nabiullina

Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Naționale a Rusiei, este susţinută de Vladimir Putin într-un război economico-financiar extrem de dur.

Politică economică a Rusiei este contestată. Banca Centrală a Rusiei este un pilon al măsurilor ortodoxe. Guvernul, însă, măcinat de austeritate și de lipsă stimulului financiar, nu a reușit să finalizeze bugetul federal pentru anul în curs.

Guvernatorul Elvira Nabiullina a fost atacat din toate părțile de politicienii ruși care și-ar dori o scădere mai rapidă a raței dobânzii pentru a fi stimulată creșterea economică.

În nucleul economiștilor Băncii Naționale a Rusiei au apărut o serie de probleme interne. În ianuarie, politică monetară strictă a Elvirei Nabiullina a fost criticată de mediul de afaceri. Dmitry Tulin, proaspăt numit președinte-adjunct al instituției, a cerut că Banca Națională a Rusiei să emită credite subvenționate targetate și să iasă din politică lucrului corect făcut.

Nabiullina a reușit să gestioneze cu bine această situație, având și sprijinul lui Vladimir Putin, scrie europolitics.ro.

Elvira Nabiullina a ajuns guvernatorul Băncii Naționale a Rusiei în anul 2013 după ce a traversat o perioadă plină de greutăți, provenind dintr-o familie modestă. Mamă ei lucra într-o fabrică iar tatăl era șofer. Ani de zile, Elvira a fost în centrul tranziției turbulente a Rusiei spre economia de piață.

Atunci când Vladimir Putin a ajuns președintele Federației Ruse în anul 2000, habar nu avea despre economie. Însă, Puțin a avut inteligență necesară să încredințeze politică economică unui cadru de profesioniști cu viziuni ortodoxe, din care făcea parte și Elvira Nabiullina. Aceasta a fost adjunct în Ministrul Economiei (anul 2000) și, apoi, a preluat acest portofoliu în anul 2007.

Banca Națională a Rusiei a anunțat vineri, 29 aprilie, că va menține rată dobânzii la nivelul de 11%, o decizie luată în linie cu așteptările tuturor. Semnalul, de această data, a fost că dacă inflația va continuă să scadă, atunci va exista și o reducere a raței dobânzii. „Riscul inflației rămâne ridicat", iar acest lucru este afectat de nesiguranța parametrilor bugetului național.

Mai multe articole despre:
null