MENIU

Accident cu patru morți și 22 de răniți, în Braşov. A fost activat codul roşu de intervenţie -UPDATE

Patru persoane și-au pierdut viața, după ce un autocar în care se aflau și copii a fost implicat într-un accident, între Brașov și Făgăraș. Autocarul s-a răsturnat. A fost declanșat codul roşu de intervenţie. De asemenea, 22 de persoane sunt rănite, dintre care 16 sunt în stare gravă.  

UPDATE 19.38. Traficul pe DN 1 Braşov-Făgăraş, blocat în urma accidentului de autocar soldat cu moartea a patru persoane şi rănirea altor 26, a fost reluat, vineri după-amiază, după mai mult de cinci ore.

Circulaţia a fost reluată în jurul orei 18.00, alternativ pe un singur sens, după ce autocarul răsturnat a fost ridicat de o macara, iar drumarii au curăţat şoseaua.

UPDATE 17.10. Coordonatorul ansamblului folcloric "Cătălina" de la Palatul Copiilor din Iaşi, Cătălin Pop, se află printre persoanele decedate în urma accidentului de autocar din judeţul Braşov, afirmă directorul instituţiei, Claudia Ciobanu.

"Din informaţiile pe care le am, unul dintre cei care au decedat se confirmă a fi Cătălin Pop, tatăl a doi copii, cel care coordona ansamblul «Cătălina»", a declarat directorul Palatului Copiilor din Iaşi, Claudia Ciobanu, citată de news.ro.

Pe pagina de pe un site de socializare a lui Cătălin Pop au început să apară mesaje de condoleanţe: "Doamne nu pot să cred! Condoleanţe! Doamne ai grijă de ceilalţi răniţi!!!", "Sunt înmărmurită de durere..... Doamne ajută-i pe cei care au rămas în viaţă şi iartă-i, urcă-i la cer pe cei care au murit!".

UPDATE 16.00. 12 copii, pasageri în microbuzul care a avut accident pe DN 1, internați la Spitalul Clinic de Copii

Un număr de 12 copii, răniți în urma accidentului petrecut vineri pe DN1 în zona localității Perșani, au fost internați la Spitalul Clinic de Copii Brașov.

Prefectul Ciprian Băncilă a declarat, pentru Agerpres, că doi dintre aceștia sunt în investigații neurologice, iar ceilalți 10 sunt în afara oricărui pericol, dar rămân în spital pentru monitorizare.

UPDATE 15.30. Microbuzul implicat în accident a acroșat un parapet de separare a sensului de mers

Microbuzul înmatriculat în județul Iași implicat, vineri, într-un accident rutier pe DN 1 în zona localității Perșani a acroșat, în timp ce se deplasa în direcția Sibiu venind dinspre Brașov, un parapet de beton care separă sensurile de mers într-o curbă la dreapta, răsturnându-se pe celălalt sens de circulație, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov comisarul șef Liviu Naghi.

UPDATE ORA 15.00 Ambulanța Brașov: 27 de victime transportate la spitalele din Brașov în urma accidentului de la Perșani, scrie Agerpres.

Ministerul Afacerilor Interne: „Efectivele Ministerului Afacerilor Interne, specializate în gestionarea situaţiilor de urgenţă, au intervenit pentru salvarea persoanelor implicate în accidentul care a avut loc, astăzi, în localitatea Persani (judeţul Braşov). În total, echipele MAI au transportat, la spitalele din judeţul Braşov, 20 de persoane.

Potrivit primei evaluări a echipelor medicale, în urmă accidentului patru persoane au decedat, pompierii acţionând, încă, pentru descarcerarea a trei dintre acestea.

La faţă locului, s-a intervenit cu cinci autospeciale SMURD, două autospeciale de transport victime multiple (ATPVM), trei de descarcerare, o maşină de stingere a incendiilor şi o ambulanţă de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (peste 50 de lucrători ai ISU şi ai Ambulanţei).

Apelul la numărul unic de urgenţă 112 a fost efectuat la ora 12.36, iar la ora 12.40 a fost activat Planul Roşu de intervenţie. La faţă locului a fost constituit un punct medical avansat.

De asemenea, două elicoptere grele (MI-17 şi MI–8) ale Inspectoratului de Aviaţie al MAI sunt pregătite să intervină în caz de nevoie.

Poliţia Rutieră a întrerupt traficul pe DN1 Braşov – Făgăraş, la kilometrul 205+200 de metri, între localităţile Persani şi Vlădeni pentru a facilita accesul echipajelor de intervenţie. Până la redeschiderea drumului, poate fi folosită ruta ocolitoare DN73A Râşnov – Zărneşti – Şinca Nouă – Şinca Veche – Şercaia

Situaţia este permanent monitorizată la nivelul MAI, prin Centru Naţional de Conducere Integrată”

UPDATE 14.50. Paul Ulieru, comisar-şef Centrul Infotrafic, a afirmat la Realitatea TV că autocarul s-a răsturnat pe banda a doua a sensului de mers. "De-a lungul anilor, în acea curbă s-au produs mai multe accidente rutiere", a spus acesta. 

UPDATE 14.35. Conform Inspectoratului Şcolar Iaşi, în microbuz se aflau 31 de copii, dintre care 3 adulţi (doi profesori şi şoferul). 

Copiii care se aflau în autocarul implicat în accidentul din județul Brașov erau de la Colegiul Național de Artă "Octav Băncilă" și Palatul Copiilor din Iași și se duceau la un festival la Arad, a spus Camelia Gavrilă, inspectorul șef al ISJ Iași.

Potrivit acesteia, este vorba de un grup de 31 de copii, însoțiți de doi profesori care se duceau la un festival folcloric, ce se desfășoară la Arad în perioada 17-19 iunie.

"Cu durere și cu îngrijorare pentru cei implicați în accident, vă transmitem că grupul din autocar era format din 34 de elevi și doi profesori de la Palatul Copiilor din Iași și de la Colegiul Național de Artă Octav Băncilă, componenți ai ansamblului folcloric HORA, care se deplasau către Arad, pentru a participa la un festival internațional de folclor al copiilor", a explicat Camelia Gavrilă.

Potrivit acesteia, Palatul Copiilor încheiase un contract cu transportatorul pentru această deplasare.

UPDATE 14.20. Ministerul Sănătăţii a anunţat că autocarul răsturnat transporta 28 de copii și 3 adulți şi că patru persoane și-au pierdut viața: 1 copil și 3 adulți.

În prezent, două victime sunt sub „cod roșu” de urgență, o victimă sub „cod galben”, celelalte „cod verde” (răniți ușor).

Toate victimele grave vor fi transportate la spitale din județul Brașov.

"În standby se află un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne în caz că ar fi nevoie de transfer la București pentru pacienți grav răniți", conform Ministerului Sănătăţii.

Ministerul Sănătății se află în permanentă legătură cu Comandamentul Operațional pentru Situații de Urgență și cu spitalele din județul Brașov.

UPDATE 14.05. Iohannis: Sper în însănătoșirea grabnică a tuturor celor răniți și îmi exprim sincere condoleanțe pentru familiile celor care au pierit

"Am aflat cu tristețe despre accidentul petrecut pe drumul între Brașov și Făgăraș. Sper în însănătoșirea grabnică a tuturor celor răniți și îmi exprim sincere condoleanțe pentru familiile celor care au pierit. Am luat legătura cu autoritățile, care fac tot posibilul pentru limitarea consecințelor și acordarea ajutorului la fața locului", a scris preşedintele Iohannis, pe Facebook.

 

UPDATE. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la această oră (14:00), în judeţul Braşov, traficul rutier este întrerupt pe DN1 Braşov - Făgăraş, între localităţile Perşani şi Vlădeni (în zona kilometrului 205), din cauza unui accident în care a fost implicat un autocar de mici imensiuni. Conform primelor cercetări efectuate, autovehiculul s-a răsturnat pe partea carosabilă, într-o curbă periculoasă, după ce a lovit parapetul de beton care separă sensurile de circulaţie.
Până la redeschiderea drumului, poate fi folosită ruta ocolitoare DN73A Râşnov - Zărneşti - Şinca Nouă - Şinca Veche - Şercaia.

UPDATE 14.00. Conform Realitatea TV, copiii plecaseră de la Iaşi şi mergeau la un concurs de dans la Arad.

Copiii făceau parte dintr-un ansamblu folcoric.

Şoferul Palatului Copiiilor era plecat şi a fost închiriat un autocar.

UPDATE 13.50. Potrivit unor informații, microbuzul era supraîncărcat. El avea 24 DE LOCURI, or autoritățile vorbesc despre un vehicul în care se aflau 31 de persoane.

În microbuz se aflau 27 de persoane. Inițial se vorbea de un autocar, dar purtătorul de cuvânt a precizat că este vorba despre un microbuz.

Se acționează și pentru descarcerarea unor persoane care se află încă prinse în carcasa contorsionată a vehiculului.

UPDATE 13.40. Purtătorul de cuvânt al ISU Brașov Ciprian Sfreja a declarat că sunt patru morți și 22 de răniți, în care 16 sunt în stare mai gravă, scrie mytex.ro.
 
Circulaţia în Braşov şi Făgăraş este oprită.

Unul dintre decedați este un copil. Un adult și un copil primesc îngrijiri medicale sub cod roșu. Accidentul s-a petrecut în dreptul localității Perșani. În autobuz se aflau 30 de persoane.

La fața locului s-au deplasat mai multe ambulanțe. Sunt cel puțin 30 de persoane care intervin pentru prim-ajutor. S-a cerut intervenția elicopterelor SMURD.

Ciprian Sferja, purtătorul de cuvânt ISU Braşov, a afirmat la Realitatea TV că în autocar ar fi fost 30 de persoane, însă şi acum se intervine pentru descarcerea persoanelor şi acordarea primului ajutor. "Trei adulţi şi un copil au decedat, iar alte 12 persoane sunt rănite. S-a pus în aplicare planul roşu de intervenţie", a spus aceasta, adăugând că zona în care a avut loc accidentul este una dificilă cu multe curbe, în care au mai avut loc accidente în trecut. 

Accidentul a avut loc în zona localităţii braşovene Perşani. La faţa locului ar fi fost solicitată intervenţia a două elicoptere SMURD.

foto: Facebook