MENIU

Acționarii firmei care a vândut artificiile din Colectiv și angajatul acesteia au fost reținuți

<p>Incendiul din Colectiv. Noi informaţii dezvăluite de procurori privind cauza incendiului</p>

Procurorii Parchetului General au dispus, vineri, în dosarul incendiului de la Colectiv, reținerea lui Viorel Zaharia, pentru ucidere din culpă, și a lui Cristian Mihai Niță și a Danielei Ioana Niță, pentru favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.

Conform unui comunicat al Parchetului transmis vineri, din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că inculpatul Viorel Zaharia, pirotehnist autorizat, angajat al SC G.I.F.A. SRL, a instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) în incinta clubului Colectiv la concertul de vinerea trecută, când a avut loc incendiul, fără a respecta măsurile de siguranță și prevederile legale în acest sens.

"De asemenea, ulterior producerii incendiului, în calitate de reprezentanți ai SC G.I.F.A. SRL, inculpații Niță Daniela Ioana (administrator) și Niță Cristian Mihai (director), au procedat la distrugerea și sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, precum și cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Zaharia Viorel pentru a nu fi trași la răspundere penală", se precizează în comunicat.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis astăzi să-l rețină pentru 24 de ore pe angajatul firmei care a furnizat artificiile care au produs incendiul tragic din clubul Colectiv, în data de 30 octombrie.

Bărbatul s-a ocupat de administrarea acestor artificii în timpul concertului.

Totodată, Cristian Niță, unul dintre acționarii firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabilă cu efectele pirotehnice din clubul Colectiv, a fost reținut vineri de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul incendiului soldat cu 32 de decese,

Parchetul a reținut-o și pe Daniela Ioana Niță, acționarul majoritar al firmei, după ce aceasta a fost audiată.

Reținerile au loc după ce procurorii au efectuat percheziții la sediul social din București al firmei SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL și la un depozit al acesteia din comuna Bucșani, județul Giurgiu.

Procurorii susțin că incendiul de la clubul Colectiv s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți și tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în local.

Cei trei administratori și acționari ai clubului — Paul Gancea, George Anastasescu și Costin Mincu — au fost arestați preventiv pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Conform datelor de la Registrul Comerţului, Daniela Ioana Niţă, în vârstă de 38 de ani, este acţionarul majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists, cu 80% din acţiuni, în timp ce Cristian Mihai Niţă, în vârstă de 31 de ani, are 20% din acţiuni.

Golden Ideas Fireworks Artists, cu sediul pe Drumul Sării nr 57, în sectorul 6, a fost înfiinţată în anul 2005. Afacerile firmei s-au plasat anul trecut la 1,38 milioane lei, iar profitul net a fost de circa 19.000 lei, societatea raportând cinci angajaţi în 2014.