MENIU

Controalele ANAF vor stoarce mai mulţi bani din buzunarele românilor

<p>ANAF</p>

Supraimpozitarea companiilor prin aplicarea unei penalităţi de 5% sau 25% din obligaţiile descoperite de controalele fiscului ca nedeclarate este prevăzută în proiectul Codului de procedură fiscală.

Cumulată cu dobânzile de întârziere, penalitatea creşte suma calculată de inspectori cu încă 40% într-un an.

"Sumele stabilite suplimentar de organele de control se vor supraimpozita. De exemplu, dacă vin în control şi stabilesc o diferenţă suplimentară de impozit pe profit de 100.000 lei, iar suma declarată iniţial de contribuabil a fost de 490.000 lei, se vor plăti dobânzi şi penalităţi de întârziere 14,6% pe an (14.600 lei) şi penalitate de nedeclarare de 25% (25.000 lei). Prin urmare, într-un singur an suma platită pentru nedeclararea celor 100.000 lei va ajunge la 39.600 lei, adica 39,60% din suma nedeclarată", explică Sorin Istrate, Managing Partner, Contexpert.

Practica a demonstrat că inspecţiile fiscale se încheie, de obicei, cu noi obligaţii de plată. Inspectorii constată, frecvent, că firmele nu au calculat şi nu au achitat corect taxele.

Mediul de afaceri consideră situaţia abuzivă şi o pune, în principal, pe seama a două cauze: legislaţia fiscală este interpretabilă şi procedurile după care se desfăşoară controalele sunt neunitare. Mai multe pe Capital.ro.

Mai multe articole despre:
ANAF impozite taxe Fisc