MENIU

A TREIA DOZĂ de vaccin pentru imunitate sporită în fața noilor variante coronavirus, pregătită de Pfizer, Moderna și AstraZeneca

Vaccinarea împotriva COVID-19 este la un pas de o doză suplimentară! Pfizer, Moderna și AstraZeneca au anunțat în aceste zile că analizează posibilitatea administrării unei a treia doze de vaccin împotriva noilor variante coronavirus. Companiile vor studia cum pot oferi o protecție suplimentară la viitoarele mutații ale tulpinii SARS-CoV-2. Această a treia doză ar urma să fie inclusă în actuala schemă de vaccinare împotriva COVID-19 și astfel să fie administrată după cele două doze standard prescrise în prezent. Companiile au început în paralel cu testele clinice pentru noile mutații braziliană și sud-africană și teste clinice pentru această a treia doză de vaccin COVID-19. 

 

Compania germano-americană Pfizer/BioNTech și cea americană Moderna iau în calcul a treia doză de vaccin COVID-19 pentru a mări numărul de anticorpi, dar și pentru a oferi protecție față de noile tulpini ale SARS-CoV-2. A. Și compania anglo-suedeză AstraZeneca a anunțat că studiază această posibilitate.

Producătorii vaccinurilor pe bază de ARNmesager au început deja demersuri pentru autorizarea unor noi studii clinice. Studiile investighează dacă adăugarea unei a treia doze de vaccin, deja autorizat, poate crește anticorpii pentru  combaterea noilor modificări ale virusului la aceleași niveluri de protecție, ca și în cazul celor două doze administrate împotriva virusului original coronavirus, non-mutant.

Pfizer/BioNTech analizează vaccinarea COVID-19 în trei doze

Pfizer și BioNTech au anunțat deja joi că au demarat un studiu care să testeze pe oameni dacă o a treia doză a vaccinului deja dezvoltat împotriva COVID-19 poate să protejeze și împotriva noilor mutații ale virusului original. Studiul, deocamdată restrâns, urmează să arate dacă o doză suplimentară de vaccin, după cele două stabilite în prezent, poate crește eficacitatea împotriva noilor mutații, în special în cazul celei din Africa de Sud. Pfizer și BioNTech poartă discuții în acest moment cu autoritățile de reglementare din SUA și Europa pentru studiul unei versiuni modificate a vaccinului.

„Studiem mai multe piste pentru a acționa decisiv și pentru a fi pregătiți în cazul în care noua tulpină devine rezistentă în fața protecției oferite de vaccin”, a afirmat, joi, într-un comunicat Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, potrivit Reuters.

Moderna: un nou vaccin COVID-19 împotriva mutației sud-africane și studii pentru o a treia doză de vaccin

Moderna, care deja a anunțat că produce un vaccin similar COVID-19, a început să studieze și efectele adăugării unei a treia doze după cele două doze ale actualului vaccin, în special pentru mutația din Africa de Sud, relatează Time.com.

Compania de biotehnologie a anunțat că a livrat deja SUA doze din noua versiune a vaccinului COVID-19 (deja autorizat - n.red.) împotriva mutației din Africa de Sud pentru teste clinice.
Noua testare se va face pe voluntarii care au participat la primele teste clinice pentru varianta originală a coronavirusului și care au fost deja vaccinați în urmă cu șase până la 12 luni, dar și la persoanele nevaccinate până acum.

Datele anterioare ale companiei Moderna arătau că, în timp ce vaccinul original a continuat să ofere o protecție suficientă împotriva bolii COVID-19 provocate de mutațiile cunoscute cu răspândire mai rapidă, adică cea britanică, protecția pare să fie destul de scăzută în cazul variantei  identificate pentru prima dată în Africa de Sud. 

AstraZeneca ia în calcul a treia doză de vaccin împotriva noilor mutații coronavirus

Și Astrazeneca studiază posibilitatea administrării celei de-a treia doze împotriva noilor mutații ale virusului oroiginal. Vaccinul este obținut diferit față de cele Pfizer și Moderna și se bazează pe un virus gripal inactivat și modificat genetic, nu pe tehnologia ARN mesager, ca în cazul celorlalte companii.

Informația a fost confirmată de directorul filialei italiene AstraZeneca, Lorenzo Wittum, care a spus că este analizată „posibilitatea injectării vaccinului în trei etape, în loc de două, aceasta fiind o posibilă soluţie în lupta împotriva variantelor noului coronavirus”.

Acesta a declarat, într-un interviu pentru „Corriere dela Serra”, că „protecția împotriva formelor grave COVID-19 și spitalizării ajunge la 100% deja după prima doză. Împotriva noilor variante, evaluăm posibilitatea unei a treia injecții și lucrăm la noi versiuni ale vaccinului”.