MENIU

A RISCAT Klaus Iohannis când şi-a ales ce să citeze din EMINESCU?

Eminescu, 165 de ani de la naştere. Preşedintele ţării citează din publicistica poetului. Însă ne prezintă un rînd periat de câteva cuvinte. Respectivele rînduri frumoase erau însoţite de atacuri dure ale poetului la adresa rivalilor liberali pe care-i acuza că nu sînt români "pur sânge".

MIHAI EMINESCU, 165 de ani de la naştere. O analiză pe VoxPublica arată că preşedintele ţării, Klaus Iohannis,  a trunchiat fraza pe care a citat-o din Mihai Eminescu.

CITEŞTE TEXTUL INTEGRAL PE VOXPUBLICA

Articolul din care a citat Iohannis e presărat cu chestiuni problematice, la un moment dat poetul acuzîndu-şi adversarii inclusiv de faptul că au craniile prea mici pentru a fi români adevăraţi. Publicistica lui Eminescu trebuie citită atent şi cu un context atent oferit de aparatul critic.

"Să prezentăm articolul cu pricina.

A fost publicat în Timpul, 1 aprilie 1881. Se ia în discuţie problema originii româneşti, Eminescu e obsedat de treaba asta. “Rasa” e chestionată în context politic, o parte din liberali fiind nedemni să reprezinte românismul. Eminescu amestecă acuzaţia de “vînduţi străinilor”cu aluzii la românismul nu tocmai intact al liderilor pomeniţi.

Iohannis citeşte asta:

A fi bun român nu e un merit, nu e o calitate sau un monopol special, ci o datorie pentru price cetăţean al acestui stat.

Citatul ocoleşte destinatarii acestui atac, pentru că Eminescu trăgea ca de obicei cu toate armele în liberali “vînduţi străinilor”, nu scria poezele meditativ-politico-patriotice. Citatul ceva mai larg şi complet, ca să prindeţi ceva din context:

A fi bun român nu e un merit, nu e o calitate sau un monopol special pentru d-nii Cariagdi şi Carada, ci o datorie pentru price cetăţean al acestui stat, ba chiar pentru orice locuitor al acestui pământ, care este moştenirea esclusivă şi istorică a neamului românesc”

Cariagdi şi Carada, adversari liberali (primul şi ziarist la Românul mult timp), sînt atacaţi din motiv de “nu destul de români”, sînt venetici care ştiu română dar vînd România, cam ăsta era raţioamentul eminescian complet -  în alte contexte apar înşiruiţi şi cu nume evreieşti pentru a le sublinia nepatriotismul. Şi iată cum un text care părea inocent devine de o agresivitate greu acceptabilă după standardele de azi.

Şi mai mult din context: ziaristul face distincţii între românii neaoşi  din Maramureş şi Ardeal şi dnii Cariagdi, Carada, C.A.Rosetti care doar  ştiu limba. Ceva mai sus de rîndul citit de Iohannis: “Adeseori am enunţat în coloanele noastre un adevăr dureros, pe care l-am constatat în lipsa de pietate ce o au patrioţii faţă de trecut, adevărul că rasa determinantă a sorţii acestei ţări nu mai este cea românească, ci sunt străinii românizaţi de ieri-alaltăieri.”"

Ceva mai jos în articol pamfletul deja chestionează dimensiunea craniilor adversarilor politici (vezi imaginea).