MENIU

"A negociat tariful RCA ca un precupeţ din piaţa Matache". Şeful ASF, atacat dur de transportatori

<p>Mișu Negrițoiu</p>

Transportatorii sunt extrem de nemulţumiţi în urma "negocierii" pe care au avut-o cu conducerea ASF legat de tariful maximal de RCA pentru camioanele de peste 16 tone. Astăzi ASF urmează să anunţe şi preţul RCA pentru maşinile înmatriculate pe persoanele fizice.

Deşi au convenit la Guvern, în data de 14 septembrie, un tarif de referinţă la autovehicolele peste 16 tone de aproximativ 6.200 lei pe an, transportatorii s-au văzut puşi în faţa unui tarfif de 9.800 lei pe an, după care li s-a făcut o concesie până la valoarea de 7.960 lei.

„Observăm în continuare același comportament protecționist al domnului Negriţoiu, atunci când sunt aduse în discuție interesele financiare ale multinaționalelor din asigurări. Dânsul lansează niște propuneri absolut iresponsabile, pornind de la ideea că toți consumatorii captivi de polițe de asigurări sunt datori să plătească niște costuri supradimensionate firmelor de asigurări, costuri care ascund în realitate, profitul societăților de asigurări, pentru un produs de asigurare obligatoriu", a declarat Vasile Ștefănescu, președinte Confederaţiei Operatorilor şi Transporturilor Autorizaţi (COTAR).

TRansportatorii s-au declarat total nemulțumiţi atât de valoarea finală nenegociabila transmisă de către președintele ASF, cât și de "atitudinea părtinitoare" a acestuia când sunt în joc interesele asigurătorilor.

„Presedintele ASF, Misu Negritoiu, a negociat un tarif RCA exact că un precupeț din piața Matache ce dorește să mențină un preț ridicat la o ceapă degerată, știind că nu mai are concurență la tarabă", a mai spus Vasile Ștefănescu.

COTAR respinge categoric propunerea ASF cu privire la cotația de prima în sumă de 7960 lei a unei polițe RCA pentru un autovehicul de peste 16 tone și reamintește faptul că prima de risc pentru această categorie reprezintă 2011 lei, iar diferența de 5949 lei, reprezintă costuri administrative și profitul societăților de asigurări pentru produsul RCA.

„Atunci când cheltuielile firmelor de asigurări sunt de aproape 3 ori mai mari decât prima de risc, vorbim fără echivoc, despre îmbogățire fără just temei. Industria transportatorilor nu poate susține astfel de costuri dezechilibrate în raport cu daunele produse, România fiind singură țara din Europa, în care cheltuielile de administrare ale firmelor de asigurări sunt triple în raport cu prima de risc și culmea, arbitrul pieței susține o asemenea enormitate!" a explicat Ștefănescu.

COTAR va participa în cursul zilei de joi la dezbaterile organizate la ASF și pentru celelalte categorii de autovehicule destinate transportului, cum ar fi autovehiculele de transport persoane și cele folosite în regim de taxi, precum și pentru autovehicole înmatriculate pe persoană fizică.

Mai multe articole despre:
Mişu Negriţoiu ASF COTAR