MENIU

Fostul consilier de securitate națională al SUA, Zbigniew Brzezinski, a decedat la 89 de ani

Zbigniew Brzezinski, care a ocupat funcția de consilier de securitate națională al președintelui american Jimmy Carter în timpul crizei de ostatici din Iran și a invaziei sovietice în Afganistan și a condus o normalizare a relațiilor cu China, a încetat din viață la vârsta de 89 de ani, informează Reuters.

Fiica lui Brzezinski, Mika, gazda emisiunii MSNBC „Morning Joe", a declarat că tatăl ei a murit pașnic vineri, dar nu a menționat cauza morții.

Brzezinski, fiul unui diplomat polonez, a fost consultant în probleme de securitatea națională pe parcursul celor patru ani ai prședinției lui Carter, în perioada 1977-1881. Administrația Carter a fost martora unor evenimente internaționale tumultuoase, inclusiv revoluția iraniană, luarea a 52 de americani ca ostatici în Teheran și o misiune de salvare nereușită și invazia sovietică în Afganistan.

Brzezinski a primit un doctorat de la Universitatea Harvard în 1953 și a devenit cetățean american în 1958.

El a exprimat sprijinul pentru politica Statelor Unite în Vietnam la mijlocul anilor 1960 și a făcut parte din personalul de planificare a politicilor din cadrul Departamentului de Stat coordonat de președintele Lyndon Johnson.

Împreună cu David Rockefeller, președintele Chase Manhattan Bank, Brzezinski a contribuit la înființarea Comisiei Trilaterale, un grup privat care a promovat legături mai strânse între America de Nord, Europa de Vest și Japonia.

„Zbig” - așa cum era alintat de apropiați -  a fost omagiat de foști președinți, printre care Barack Obama, George H. W. Bush și Jimmy Carter.