MENIU

"A MURIT UN OM AL PĂCII". Preotul a fost asasinat în oraşul sirian Homs

Iezuitul olandez Frans van der Lugt a fost asasinat

Iezuitul olandez Frans van der Lugt, salutat ca "un om al păcii" de către Vatican, a fost asasinat luni în faţa casei sale, în partea veche a oraşului Homs, unde a rămas în pofida foametei şi bombardamentelor armatei siriene.

Van der Lugt, în vârstă de 75 de ani, care avea reşedinţa în Siria din 1966, a fost executat cu sânge rece de către o persoană necunoscută, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie.

Secretarul Ordinului Iezuit olandez Jan Stuyt a confirmat pentru AFP că preotul a fost "asasinat" luni dimineaţa. "Un bărbat a venit să-l caute, l-a scos din casă şi i-a tras două gloanţe în cap, în stradă, în faţa casei", a declarat el.

În pofida condiţiilor de viaţă extrem de dificile, preotul a ales să rămână în oraşul vechi la Homs, un sector aflat sub controlul rebelilor şi asediat şi bombardat de aproape doi ani de către trupele lui Bashar al-Assad.

"A murit un om al păcii care, cu un mare curaj. A vrut să rămână credincios, într-o situaţie extrem de riscantă şi dificilă, acestui popor sirian, căruia i-a dat de mult timp viaţa sa şi asistenţa sa spirituală", a declarat pentru AFP preotul Federico Lombardi, un purtător de cuvânt al Vaticanului.

Motivul asasinatului nu este cunoscut.

Agenţia siriană oficială Sana a acuzat un "grup terorist armat că a tras (luni) dimineaţa asupra preotului".

- "Act barbar"

Condamnând un "act barbar", opoziţia siriană a acuzat regimul lui Bashar al-Assad că este "singurul responsabil de crimă şi singurul beneficiar al morţii părintelui Frans".

Opoziţia a subliniat că preotul era protejat de către Armata Siriană Liberă (ASL). "Paznicul ASL a fost rănit la nivelul pieptului (luni) dimineaţa, când un bărbat înarmat şi mascat a atacat mănăstirea", afirmă opoziţia.

Preotul va fi înmormântat în Siria, "potrivit voinţei sale", a declarat Jan Stuyt.

Preotul a declarat pentru AFP, în februarie, pe Skype, că el considera Siria patria sa. "Poporul sirian mi-a oferit atât de mult, atâta bunătate, atâta inspiraţie şi tot ceea ce posed. Acum, că suferă, trebuie să-i împărtăşesc durerea şi dificultăţile", spunea el.

"Sunt singurul preot şi singurul străin care a rămas. Dar nu mă simt ca un străin, ci ca un arab printre arabi", adăuga preotul.

"Avem foarte, foarte puţină hrană. Oamenii de pe stradă au faţa obosită şi palidă (...). Este foamete aici, iar oamenilor le este sete de o viaţă normală", mai spunea el.

- "Un sirian printre sirieni"

Câteva zile mai târziu, 1.400 de persoane au putut să fie evacuate din oraşul vechi, dar preotul Frans van der Lugt a ales să rămână.

"Eu nu văd în oameni musulmani sau creştini, văd în primul rând o fiinţă umană", a declarat înainte de evacuare preotul, care încerca să-i ajute pe cei mai săraci.

Ministrul olandez de Externe Frans Timmermans i-a adus un omagiu preotului, devenit "un sirian printre sirieni" şi care "a făcut numai bine la Homs". "El trebuie să poată conta pe contribuţia noastră în a pune capăt acestei mizerii", a subliniat şeful diplomaţiei olandeze.

Washingtonul s-a declarat "întristat" de veste, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jennifer Psaki "condamnând acest atac violent şi pe toate cele care vizează civili nevinovaţi şi minorităţile" şi "salutând eforturile (preotului Frans van der Lugt) de alinare a imensei suferinţe în oraşul" Homs.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a catalogat asasinatul "un act de o violenţă inumană".

Alt preot iezuit, Paolo Dall'Oglio, este dat dispărut în Siria de opt luni. Un susţinător al cauzei opoziţiei democratice, preotul italian, în vârstă de 59 de ani, a fost răpit la Rakka (nord), pe 30 iulie, după ce a intrat în mod clandestin în ţară.

De la începutul conflictului, în martie 2011, peste 150.000 de persoane au fost ucise în Siria, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, iar peste nouă milioane de persoane au fost obligate să-şi părăsească locuinţele, potrivit ONU.

Contestat de peste trei ani, preşedintele Bashar al-Assad a reafirmat într-un mesaj adresat omologului său rus Vladimir Putin că nu va părăsi puterea, potrivit unui oficial rus cu care s-a întâlnit.

În contextul în care rebeliunea este dominată de către islamişti, al-Assad a subliniat, luni, că "proiectul islamului politic a eşuat".

Mai multe articole despre:
Homs PREOT IEZUIT preot vatican