MENIU

Harta șpăgilor din spitale, rezultate alarmante. „Cod roșu” în majoritatea zonelor. Care sunt județele campioane

A fost publicată harta șpăgilor din spitale, iar rezultatele sunt alarmante

Corupția din sistemul medical este o problemă veche și persistentă în România, iar noua hartă a spăgii din spitale pentru luna septembrie, bazată pe unsondaj de opinie, vine  să agite și mai mult spiritele.

Din păcate, bolnavii cunosc faptul că, pentru a primi un tratament mai bun sau pentru a fi consultați mai devreme, trebuie să ofere o spagă medicului. Politicienii și autoritățile promit mereu reforme și măsuri în acest sens, dar problema pare să persiste și să se agraveze în ultima vreme.

Studiul realizat de graphs.ro este una dintre rarele încercări de a cuantifica fenomenul și de a veni cu date clare asupra comportamentului pacienților și a medicilor. Este o analiză importantă și necesară pentru a înțelege mai bine această problemă majoră a sistemului medical românesc și a putea lua măsuri concrete și eficiente de combatere a corupției. 

Harta publicată în septembrie arată că cea mai gravă situație este întâlnită în județul Teleorman, unde 5,2% dintre cei care au completat chestionarul afirmă că li s-a cerut șpagă. Acesta este urmat de județele Brăila (4,84%), Caraș-Severin (4,71%) și Giurgiu (4,55%), Vrancea, Dâmbovița și Ialomița.

Primarul șpăgar din Mioveni a fost dat afară din PSD

Cea mai scăzută valoare este înregistrată în Tulcea, 0 la sută, dar nu pentru că personalul medical este de o integritate ireproșabilă, ci dintr-un alt motiv, mai îngrijorător: județul suferă de o lipsă acută de medici.

Situaţia nu este prea bună nici în Capitală unde şi aici procentul mitei este din păcate în creştere. Procentul celor care spun că au dat şpagă a crescut din martie şi până în august, de la 1.61% la 2,06%.

DNA continuă arestările în dosarul de la Inspectoratul în Transporturi Cluj. Încă doi inspectori au fost reținuți