MENIU

A fost lansată licitaţie pentru manualele şcolare. Vor avea elevii manuale pe 15 septembrie?

<p>Aşa se vor evalua şi aproba manualele şcolare. Ce a decis ministrul Educaţiei Adrian Curaj</p>

Ministerul Educației a lansat, în această dimineaţă, licitația deschisă pentru achiziția de manuale școlare pentru clasa I, clasa a II-a și clasa a III-a.

Contractul are o valoare estimată fără TVA de peste 36,5 milioane lei, iar la licitație pot fi desemnați câștigători maximum 3 agenți economici, iar acordul-cadru are o durată de 4 ani, potrivit documentației de atribuire publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), scrie Hotnews.

Licitația a fost lansată mai târziu decât cea de anul trecut, care a avut că obiect manualele pentru clasele a II-a și I și care a fost finalizată mult după începerea anului școlar, ceea ce a făcut ca septembrie 2014 să fie primul început de școală în care elevii din primele clase nu au avut niciun manual pe bancă.

Săptămâna trecut, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunţa că printre noutățile aduse, față de anul trecut, se numără faptul că vor fi maximum 3 variante de manual declarate câștigatoare, pe fiecare disciplină (față de 6 variante, anul trecut), iar licitația se va desfășura în două etape.
 
"€œAm fost deosebit de atenți, pentru a elimina orice aspect care are putea să genereze posibilitatea aparițiilor contestaţiilor. În acest sens, am prevăzut un număr de maximum 3 variante de manual, pentru a selecționa doar manualele care la evaluarea calității obțin cel mai mare punctaj", spunea ministrul.
 
Licitația se va desfășura în două etape. Prima etapă presupune o preselecție care să lase în competiție doar propunerile ce depășesc pragul minim de calitate, iar cea de-a doua include o selecție conform tuturor prevederilor OUG 34.
 
Manualele digitale și print pentru clasa a III-a trebuie să fie gata pentru septembrie 2015, în măsura în care depinde de Minister. "Dacă vor există contestații, atunci acestea nu depind de Ministerul Educației. Însă, spre deosebire de manualele de clasa I care nu sunt transmisibile, cele de clasa a III-a sunt transmisibile și, oricum, vom avea un backup, deci elevii de clasă a III-a vor avea manuale, în orice variantă”, a detaliat Sorin Cîmpeanu.
 
Întrebat de ce a întârziat atât de mult cu lansarea acestei licitații, având în vedere că la preluarea mandatului de ministru a spus că licitația pentru noile manuale de clasele a III-a şi a IV-a este o prioritate, Sorin Cîmpeanu a spus că a solicitat întocmirea caietului de sarcini, în ianuarie a fost finalizată curriculă și a întreprins verificări amănunțite pentru a elimină orice posibilitate generatoare de contestaţii.

Mai multe articole despre:
Ministerul Educaţiei licitaţie manuale