MENIU

A fost aprobat un nou vaccin anti-Covid. Ce țară l-a dezvoltat și unde va fi administrat prima dată

Vaccinul anti-Covid dezvoltat de Cuba a fost aprobat în Vietnam

Vaccinul împotriva Sars-Cov-2 dezvoltat de Cuba a fost aprobat pentru administrarea de urgență în Vietnam, țară care se confruntă cu o explozie a infectărilor. 

”Pe baza unei evaluări riguroase a dosarului vaccinului Abdala, autoritatea vietnameză de control al medicamentelor a emis autorizaţia pentru utilizarea de urgenţă a imunogenului cubanez”, a transmis grupul pe Twitter.

Pe lângă Abdala, pentru care Venezuela a semnat deja un contract de aprovizionare, Cuba a pus la punct Soberana 02, aprobat pentru utilizare de urgenţă în Iran în iulie, şi Soberana Plus. 
Potrivit cercetătorilor cubanezi, Abdala şi Soberana 02, au o eficacitate de peste 90% pentru a preveni apariţia bolii cu simptome. Cele două vaccinuri au la bază o proteină recombinantă, aceeaşi tehnică cu care lucrează compania americană Novavax şi cea franceză Sanofi.

Cuba a demarat joi contactele cu experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a obţine recunoaşterea lor, un proces care va facilita comercializarea celor două vaccinuri în alte ţări, potrivit BioCubaFarma.Argentina şi Mexicul s-au arătat interesate să le cumpere.
Sub embargoul impus de Statele Unite din 1962, Cuba şi-a dezvoltat propriile vaccinuri din anii 1980 şi este prima ţară din America Latină care a pus la punct unul împotriva COVID-19, potrivit Agerpres.

Vietnamul, care a fost lăudat în 2020 pentru caracterul său exemplar în lupta împotriva pandemiei datorită unei politici stricte de carantină şi monitorizare a persoanelor infectate, se confruntă în prezent cu o gravă resurgenţă a contaminărilor. Bilanțul pandemiei din țară depășește 677.000 de cazuri de infectare și 16.860 de decese.