MENIU

Marşul copiilor, în Piaţa Victoriei. Carina (10 ani): "Am venit să salvez România"

Protestul copilor Bucuresti

Protestele din Piaţa Victoriei u continuat şi sâmbătă. Aproape 10.000 de protestatri au mers sâmbătă după-amiază în Piaţa Victoriei din Capitală. Printre protestatari s-au aflat şi sute de copii. Vineri seară, peste 150 de mii de oameni au ieşit, din nou, în stradă şi le-au cerut guvernanţilor să retragă ordonanța de urgență prin care sunt modificate codurile penale.

Prima zi de vacanţă nu este despre joacă, nu este nici macar despre teme. Este dreptate, despre spirit civic şi fapte bune

Părinţii mei m-au învăţat să nu fur! Acesta este unul dintre motivele pentru care cei mai mici cetăţeni ai ţării au ieşit azi la protestul din Piaţa Victoriei, unde a fost organizat Marşul Copiilor. Mii de părinţi şi copii au participat la un protest în piaţa Victoriei, pus la cale în mod special pentru cei mici. Aceştia au venit de la primele ore ale dimineţii.

Numărul protestarilor din Piaţa Victoriei continuă să crească: în jur de 10.000 de persoane se află, la ora 13:40, în faţa Guvernului.

Carina, clasa a 4-a, spune că a venit să protesteze pentru ca să salveze România. "Am venit să salvez România, Înainte era o România frumoasă şi acum au stricat-o. A stricat-o PSD", a spus fetiţa. 

La ora 12:00, numărul celor care protestează a ajuns la 1.000 de părinţi şi copii.

"Daca nu minţi este mai bine pentru lume. Adevărul te scapă mai repede de greşeala făcută. Am venit sa protestez pentru un viitor mai bun, sa învaţ să nu mint. Parinţii mei mi-au spus ca s-a dat o lege care va elibera hoţii din închisoare. Atâţia hoţi eliberaţi degeaba, nu este cinstit", a spus Pavel, unul dintre copiii aflaţi la proteste.

Şi Petru, un copil de 8 ani, ştie că nu este bine să minţi şi să furi. "Dacă furăm, poporul nostru o să devină sărac. Nu vreau ca poporul nostru să fie cunoscut ca un popor mincinos. Minciuna la un moment dat o să se afle", a afirmat micuţul, la Realitatea TV.

Părinţii spun că aceştia copii trebui să realizeze de mici că temeliile unui stat de drept se contruiesc pas cu pas. "Facem educaţie civică, aici, cu ei în stradă", a precizat un tată aflat cu copilul la protestul din Piaţa Victoriei.

Câteva zeci de părinţii, împreună cu copiii lor, protestează în Piaţa Victoriei, la ora 11:00. "Am venit pentru un viitor mai bun pentru copiii noştri", a precizat un tată care a venit la marşul copiilor cu fetiţa lui de 6 ani. 

Sâmbătă dimineaţă, începând cu ora 11.00, părinţii sunt aşteptaţi cu copiii în Piaţa Victoriei, pentru un "marş al copiilor”, cu pancarte, baloane, steaguri şi bomboane. "Sâmbătă dimineaţă ne trezim cu cei mici şi facem educaţie pentru democraţie", este apelul la manifestaţie.

"Ei au venit cu huliganii, noi venim cu copiii. Sâmbătă, aşa cum ne-aţi propus, hai să luăm copiii de mână, în braţe, în cărucioare, pe umeri şi să facem cel mai paşnic şi colorat protest!”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

La ora 09:00, câţiva părinţi au ajuns ajuns deja în faţa Guvernului, împreună cu micuţii lor.

Protestele faţă de Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea codurilor penale continuă în weekend, când este aşteptat cel mai mare număr de participanţi.

Un "marş al copiilor” este anunţat sâmbătă dimineaţă, când părinţi cu copii sunt aşteptaţi în faţa Guvernului, cu pancarte şi baloane. Atât sâmbătă, cât şi duminică, în Capitală sunt aşteptaţi oameni din toată ţara - "toate drumurile duc la Bucureşti".

Mai multe instituţii, dar şi persoane fizice din Bucureşti vin în sprijinul manifestanţilor, oferind cazare celor care ajung în Capitală din alte judeţe ale ţării, precum ceai cald şi cafea.

Tineri, vârstnici şi părinți cu copii au venit, vineri seara, în Piața Victoriei cu steaguri, pancarte, vuvuzele, tobe. Momentul maxim al protestului a fost atins puţin după ora 22:00, când în jur de 150.000 de oameni protestau în faţa Guvernului. S-a scandat împotriva Cabinetului Grindeanu, manifestanții cerând, pentru a patra seară la rând, abrogarea ordonanței de urgență privind modificările Codurilor penale, precum și demisia Guvernului.

Per total, peste 350.000 de români au ieşit vineri seara în stradă, atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe ale ţării.

În jurul orei 22:00, manifestanții au intonat în cor Imnul Național, textul acestuia fiind proiectat pe un bloc din apropierea Guvernului.

A patra zi de proteste în Bucureşti: 150.000 de oameni au fost, vineri seară, în Piaţa Victoriei