MENIU

A ajuns și pe masa prințului Charles. Care e SECRETUL cele mai BUNE PĂLINCI de gutui

Secretul celei mai bune pălinci de gutui

Nu lipseşte niciodată de la târgurile tradiţionale din Oradea, iar licoare bahică cu care se prezintă este una cu totul şi cu totul deosebită. A ajuns să fie gustată chiar şi de printul Charles, moştenitorul tronului Marii Britanii. Este vorba despre Alexandru Tătar, de 67 de ani, cunoscut ca Sandu de la Pericei care îşi laudă marfa, Pălinca de Gutui, ori de câte ori are ocazia, scrie voceatransilvaniei.ro.

Este o băutură pe care nu o faci oricine, ba mai multe se face ca la carte. Sandu de la Pericei a cules reţetele şi tehnologia de preparare de la bunicul său ori din alte cărţi mai vechi, astfel că tot procesul pe care-l urmează este pus în culegerea „Ţuica şi Rachiurile Naturale”.

„Am făcut rost de reţete şi metode de preparare a pălincii de la bunicul meu, dar şi de alţi specialişti. Toate acestea le-am pus într-o culegere. Aici este descris tot procedeul, care e tehnologia de fabricare, procesul de fermentare a fructelor” , bărbatul.

Totul a început într-un an când producţia de gutui a fost foarte bună.

Când am văzut atâtea fructe m-am gândit că ar fi păcat să putrezească şi să nu le pot valorifica. Fructele trebuiesc măcinate, astfel că se obţine făina de gutui. Imediat după măcinare, peste făina obţinută se toarnă în proporţie de 50% apă caldă cu temperatura de 50-80 de grade Celsius. Produsul se lasă la macerat şi fermentat două luni în spaţii cu o temperatură de peste 15 grade”, dezvăluie Sandu.

Ocupându-se de atâta vreme cu fabricarea pălincii, Sandu ştie chiar şi fără să guste dacă o ţuică merită cumpărată.

 „La fel ca orice produs, şi palinca are secretele ei. O ţuică bună nu trebuie să ardă gâtul, să nu usuce gura şi, cel mai important, să aibă mărgele. Când se scutură ţuica în sticlă mărgelele trebuie să dureze până zicem Tatăl Nostru, iar când este scuturată o sticlă pe jumătate plină, mărgelele trebuie să formeze harta României”, mărturiseşte Sandu de la Pericei.

Este unul dintre puţinii români care au reuşit să stea de vorbă cu printul Charles, moştenitorul tronului Marii Britanii. Prima întâlnire a avut loc anul trecut, după care s-au revăzut şi în acest an.

„În urmă cu doi ani, am aflat de la televizor că prinţul Charles a venit în România şi am bătut câteva sute de kilometri pentru a ajunge la conacul său din Valea Zălanului. I-am făcut cadou o sticlă de pălincă de gutui, din producţie proprie”, ne-a povestit Sandu.

Nu a ratat ocazia de a da mâna cu prinţul nici în acest an, când a fost, din nou, foarte bine primit.

Prinţul e un om simplu, zici că e român!”, spune Sandu.