MENIU

9 milioane de teste Covid vor ajunge în școli. România vaccinează 90% din populație până în 2023

Sursa foto: Arhivă

Testele non-invazive pe bază de salivă vor ajunge în școli abia săptămâna viitoare. Cele 9 milioane de kituri vor fi livrate prin Direcțiile de Sănătate Publică din fiecare județ, însă Ministerul Sănătății nu a stabilit încă normele de administrare. Părinții sunt nemulțumiți și spun că autoritățile sunt, din nou, total nepregătite. În tot acest timp, specialiștii atrag atenția că tulpina Delta se răspândește foarte rapid, iar pentru a ține pandemia sub control este nevoie de testare și vaccinare. 

Elevii și profesorii vor fi testați anti-COVID de două ori pe săptămână. Directorii școlilor spun că nimeni nu le-a explicat însă cum se vor face testele pe bază de salivă.

„Cel mai probabil vor trebui auto-administrate sau administrate de părinți acasă, dar va trebui să avem de partea noastră și părinții”, a precizat Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației.

Printre părinți, părerile sunt împărțite. Unii fie nu știu nimic despre acest tip de teste pe bază de salivă, alții, mai informați, spun că autoritățile au fost luate din nou pe nepregătite și în acest val patru al pandemiei.

„Da, vor ajunge probabil la Crăciun, lucru care trebuia să fie rezolvat de multă vreme”, ,,Nu știu nimic despre ele”, sunt doar câteva dintre părerile părinților.

Alarmant este că unii părinți nu sunt de acord nici cu testarea, nici cu vaccinarea.

„Am primit nenumărate mesaje și apeluri de la părinți, care ne-au acuzat că forțăm copiii să intre în programe de testare biologică ale unor oculte mondiale”, a mai afirmat Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației.

Pe de altă parte, numărul românilor care se vaccinează cu prima doză s-a înjumătățit în ultima săptămână. Previziunea optimistă pentru finalul anului indică o rată de vaccinare de 50%, insuficientă pentru a preveni următoarele valuri pandemice.

„Vorbim de o recrudescență, despre o creștere din nou a transmiterii pentru că în toate țările s-au reluat activitățile în școli. Cumva era de așteptat să avem un val patru prelungit”, a declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă.

„Obiectivul de acoperire vaccinală este de 20% pentru copiii cu vârsta mai mică de 12 ani, date fiind studiile existente care relevă o reticență a părinților, acoperire vaccinală de 70% pentru populația generală, iar pentru anul 2023, obiectivul e de 90% în populația generală eligibilă”, a explicat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Specialiștii susțin în continuare că vaccinarea este singura soluție prin care putem controla pandemia. În caz contrar, ne putem confrunta și cu valul cinci așa cum se întâmplă deja în Europa. De la debutul campaniei de vaccinare, s-au imunizat peste 7,3 milioane de români. 

Mai multe articole despre:
teste Covid scoala populatie vaccinata covid pandemie