MENIU

8 milioane de cazuri de infectare cu sifilis, pe an! Rregres major în lupta împotriva bolilor cu transmitere sexuală: OMS trage un semnal de alarmă

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a tras un semnal de alarmă cu privire la regresele înregistrate în lupta împotriva bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Astfel, potrivit OMS, numărul anual al cazurilor noi de infecţii cu sifilis a crescut de la aproximativ 7,1 milioane, în 2020, la circa 8 milioane, în 2022.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate pe continentul american şi în Africa. Un număr de 230.000 de persoane au murit din cauza acestei boli bacteriene în 2022, transmite DPA preluată de Agerpres.

"Creşterea incidenţei sifilisului suscită îngrijorări majore", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Marea Britanie pune piciorul în prag și refuză să semneze Tratatul privind Pandemiile al OMS: „Subminează suveranitatea țării”

Potrivit raportului organizaţiei pe care o conduce, un total de peste 1 milion de persoane sunt infectate cu sifilis, gonoree, chlamydia sau tricomoniază în fiecare zi. Aceste patru boli cu transmitere sexuală sunt toate vindecabile.

De asemenea, potrivit OMS, numărul noilor cazuri de infectare cu HIV înregistrează o scădere lentă - în 2022 au fost 1,3 milioane, cu doar 200.000 mai puţine decât în 2020.

Pe de altă parte, OMS a raportat şi rezultate pozitive - în jur de trei sferturi din totalul persoanelor cu HIV sunt tratate cu medicamente antiretrovirale.

Șefa OMS în România avertizează că o nouă pandemie ar putea amenința omenirea

Potrivit raportului, numeroase ţări au dezvoltat deja strategii sanitare pentru prevenirea transmiterii HIV şi a sifilisului de la mame la copiii lor.