MENIU

7 morţi în primul focar major de HOLERĂ din mai bine de un deceniu! Alertă SANITARĂ MAXIMĂ în Siria

Persoane bolnave de holeră - imagine de arhivă

Primul focar major de holeră din Siria de mai bine de un deceniu a provocat moartea a şapte persoane şi a infectat peste 50, a anunţat Ministerul Sănătăţii de la Damasc, focarul apărând cel mai probabil pe fondul lipsei de apă şi al deteriorării provocate de conflict infrastructurii de tratare a apei.

Ministerul a confirmat marţi seară, într-un comunicat remis presei, existenţa a 53 de cazuri de holeră în cinci din cele 14 provincii ale ţării, cel mai mare număr fiind înregistrat în provincia nordică Alep, relatează Agerpres, care citează AFP.

Până în prezent, șapte persoane și-au pierdut din cauza acestei boli, a adăugat ministerul.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat, marţi, în legătură cu riscul "foarte ridicat" de răspândire a holerei în Siria.

Holera este o infecţie diareică acută care provoacă deshidratare, uneori fatală, şi care se contractează prin consumul de apă sau de alimente contaminate cu bacteria vibrio cholerae.

Holera se poate răspândi în zonele rezidenţiale fără canalizare sau apă potabilă. Potrivit Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), două treimi din staţiile de tratare a apei din Siria, jumătate din staţiile sale de pompare şi o treime din turnurile sale de apă au fost avariate în peste un deceniu de război civil în această ţară.

Aproape jumătate din populaţie se bazează pe surse de apă alternative şi adesea nesigure, în timp ce cel puţin 70% din apele uzate nu sunt tratate, potrivit UNICEF.

O epidemie de holeră a lovit în această vară Irakul, ţara vecină a Siriei, pentru prima dată din 2015.

La nivel mondial, holera afectează anual între 1,3 şi 4 milioane de persoane, provocând moartea a 21.000 - 143.000, mai arată sursa citată.

Mai multe articole despre:
holera focar holera siria morti decese holera