MENIU

Afecțiunea cu care se confruntă multe femei. 6 semne medicale ale chisturilor ovariene

Chisturile ovariene iau naştere din foliculii ovarieni. Fiecare folicul ovarian se dezvoltă, crește treptat şi formează în interiorul său ovulul. Apoi foliculul se transformă în corp galben și se umple cu grăsime. Pe măsură ce creşte foliculul migrează spre marginea ovarului. Sub influența hormonilor sexuali foliculul ajuns la maturitate se sparge la marginea ovarului şi elimină ovulul care urmează a fi captat de trompele uterine.

Există situaţii însă când fie chistul folicular nu se sparge, rămânând chist, fie după spargere corpul galben se închistează – chist luteal, informează site-ul tasta.ro.

Chisturi ovariene – care sunt principalele semne şi simptome?

Pentru a indentifica existenţa chisturilor ovariene (prin ecografie abdominală inferioară) este necesar ca femeia să se prezinte la medic. De aceea vom vorbi în articolul curent despre principalele semne şi simptome care ar trebui să vaăalarmeze şi să va trimită la doctor.

De multe ori chisturile ovariene au o simptomatologie redusă, nespecifică, dar asocierea mai multor simptome ar trebui să ridice semne de întrebare.

Chisturile ovariene pot evolua cu rupere (torsiune dacă sunt mari) ceea ce reprezintă o mare urgenţă medicală şi de asemenea aceste chisturi pot sta la baza infertilității.

Semnele şi simptomele chisturilor ovariene:

1. Dureri menstruale

Menstruaţia vine cu dureri mai frecvente şi mai puternice decât în alte cazuri sau decât observi că au alte femei. Astfel în săptămâna dinaintea menstruaţiei pot simţi dureri în abdomenul inferior, în stânga sau în dreapta.

De asemenea prima zi a menstruaţiei poate fi foarte dureroasă, însoţită şi de alte simptome care sunt incluse în sindromul premenstrual sau în ceea ce numim dismenoree.

De asemenea cantitatea de sânge eliminată la menstruaţie poate să fie mai mare sau mai mică, în tot cazul, modificarea cantitativă este evidentă pentru femeie.

2. Durere abdominală

Durerea capătă caractere diferite şi variabile. Poate fi intensă sau mai puţin intensă, de obicei în partea inferioară a abdomenului, în stânga sau în dreapta. De multe ori când apare la ovarul drept poate mima tabloul clinic al apendicitei.

Durerea poate dura de la ore la zile şi întotdeauna trebuie să va ridice o suspiciune.

Dacă durerea este foarte puternică, mergeţi de urgenţă la medic, este posibil ca un chist torsionat să se fi rupt.

3. Simptome similare cu cele de sarcină

Chisturile ovariene pot produce şi simptome asemănătoare cu cele de sarcină: greaţă, vomă, umflarea sânilor care devin sensibili şi dureroşi. Un test de sarcină sau chiar prezenţa unei menstruații normale cel puţin două luni pot confirma absenţa sarcinii.

4. Amenoreea sau lipsa menstruaţiei

Lipsa menstruaţiei poate fi de asemenea un semn că există chisturi ovariene. În general la două luni de întârziere a menstruaţiei se recomandă cosnultul medicului de specialitate, dar înainte de acesta ia un test de sarcină dacă este cazul.

5. Abdomen inferior sensibil

Dacă abdomenul inferior devine sensibil, dureros la palpare, atunci trebuie să va prezentaţi la medic. Sunt mai multe cauze care ar putea provoca dureri abdominale în partea inferioară.

6. Modificări hormonale

Unele modificări hormonale devin evidente şi pot fi însoţite de chisturi ovariene. Printre acestea se numără: îngroşarea vocii, dezvoltarea pilozităţii excesive (păr nedorit şi în locuri unde nu apăruse în mod normal), căderea părului în special în zona parietală etc.

Consultul anual la medicul ginecolog vă poate scapa de multe probleme.