MENIU

6 români figurează în selectul club al miliardarilor planetei. Cine sunt și cu ce se ocupă

Ion Țiriac, alături de Dragoș Pavăl. Foto: Profimedia

Forbes a publicat topul miliardarilor pentru anul 2023, care include șase români de succes: Ion Țiriac, Dragoș Paval, Daniel Dines, Ion Stoica, Matei Zaharia și Adrian Pavăl. Averile acestora variază între 2 miliarde de dolari și 1,2 miliarde de dolari. Dintre ei, Ion Țiriac și frații care dețin compania Dedeman sunt singurii miliardari de la noi din țară ale căror averi au crescut față de anul trecut până în prezent.

Ion Țiriac

În anul 2023, Ion Țiriac domină clasamentul românilor din Topul Forbes cu o avere estimată la 2 miliarde de dolari și ocupă locul 1516 la nivel mondial. Principalele sale domenii de business sunt sectorul financiar și asigurările auto, imobiliarele și sportul. Pe lângă cariera sa de afacerist, președintele grupului Țiriac este cunoscut și pentru activitatea sa ca tenismen, jucând în 3 finale de Cupa Davis pentru România, dar și pentru performanțele sale ca hocheist, reprezentând țara la Jocurile Olimpice din 1964, conform Forbes. El are 3 copii.

Dragoș Pavăl

Pe locul al doilea în clasamentul românilor din Topul Forbes se află băcăuanul Dragoș Pavăl, care ocupă poziția 1725 la nivel mondial, cu o avere estimată la 1,7 miliarde de dolari. Dragoș Pavăl are 56 de ani și este co-fondatorul Dedeman, cel mai mare lanț de magazine din România, specializat în produse pentru bricolaj. De asemenea, el este co-fondatorul Pavăl Holding, un vehicul financiar care investește în diverse domenii.

Daniel Dineș

Daniel Dines, în vârstă de 51 de ani, a coborât pe locul al treilea în clasamentul bogaților din România, ocupând poziția 1804 la nivel mondial, cu o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari la data de 4 aprilie 2023. El a cedat astfel prima poziție în România, după ce în 2022 averea sa a fost estimată la 2,9 miliarde de dolari, iar un an mai devreme la 6 miliarde de dolari. Daniel Dines este originar și el din județul Bacău, dar din orașul Onești, și este cunoscut mai ales ca fiind co-fondator și co-CEO al companiei româno-americane UiPath. Aceasta este prima „unicorn” dată de România, prima companie fondată în țara noastră și listată pe Bursa de la New York și, în același timp, cea mai mare companie privată înființată în România ca valoare de piață. Pe lângă aceste activități, Dines este și un investitor activ în startup-uri de tehnologie, dar și în sectorul imobiliar.

Ion Stoica

Ion Stoica (58 de ani) este considerat unul dintre miliardarii României, conform clasamentului Forbes, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari și ocupă locul 2259 la nivel mondial. Deși locuiește în SUA de mult timp și este profesor de informatică la Universitatea UC Berkeley din California, Stoica este originar din România. El este președintele și co-fondatorul companiilor tech americane Databricks și Anyscale, care sunt evaluate la valori ridicate, ultima fiind evaluată la 38 de miliarde de dolari, în urma celei mai recente runde de investiții private, din 2021.

Matei Zaharia

Matei Zaharia, în vârstă de 37 de ani, deține o avere estimată și el la 1,2 miliarde de dolari. Deși s-a născut în România, el a părăsit țara încă de copil, mutându-se mai întâi în Canada, apoi în SUA. Zaharia colaborează cu Ion Stoica și este co-fondator al companiei tech americane Databricks. Ca un reputat informatician, el este cunoscut pentru crearea motorului de analiză de date Apache Spark, care este utilizat în întreaga lume.

Adrian Pavăl

Adrian Pavăl, în vârstă de 54 de ani, este co-fondator al Dedeman și al Pavăl Holding, alături de fratele său, Dragoș Pavăl. Poziționat pe locul 2405 în clasamentul Forbes la nivel mondial, el face parte din elita miliardarilor României.

În ceea ce privește miliardarii planetei, topul pe acest an a suferit modificări importante. Spre deosebire de anul trecut, când Elon Musk și Jeff Bezos se întreceau pentru poziția principală în clasamentul Forbes, în anul 2023, Bernard Arnault este liderul incontestabil al listei.

Bernard Arnault și familia sa din Franța controlează imperiul LVMH, ce include produse fashion de lux, băuturi alcoolice și altele, cu o avere estimată la 211 miliarde de dolari.

Pe locul doi în topul Forbes se află Elon Musk, cu o avere estimată la 180 de miliarde de dolari, cunoscut pentru business-uri precum Tesla, SpaceX, Twitter și PayPal.

Jeff Bezos din SUA ocupă locul trei cu o avere estimată la 114 miliarde de dolari în 2023, după ce a trebuit să îi cedeze 35 de miliarde de dolari fostei sale soții în urma divorțului din 2019. Bezos este cunoscut pentru business-uri tech precum Amazon sau Blue Origin, dar și pentru deținerea ziarului american The Washington Post.

Forbes a concluzionat că marii miliardari ai lumii, deși mai săraci cu 200 de miliarde de dolari față de anul trecut, valorează încă 2,1 trilioane de dolari.