MENIU

5 sfaturi de dieta care iti distrug sanatatea

Trebuie sa triezi informatiile si sa alegi singura ceea ce este benefic pentru organismul tau, pentru ca nu exista doua corpuri care sa functioneze exact la fel. Greseala cea mai mare pe care poti sa o faci este sa crezi orbeste tot ce auzi sau citesti, in special cand ceea ce pui in joc este sanatatea ta.

1. Nu manca galbenusurile de oua

Se stie ca ouale sunt printre cele mai sanatoase alimente din lume, insa se mai stie si faptul ca galbenusurile contin un nivel ridicat de colesterol. Din acest motiv, adesea auzim de la nutritionisti sa ne limitam consumul de oua la 2-6 oua pe saptamana. Si sfaturile de slabit merg mai departe, cand ni se spune ca putem sa mancam si mai multe oua de atat, daca renuntam la galbenus. Din pacate, se pare ca aceasta miscare nu este una prea inspirata, pentru ca galbenusul contine cele mai multe nutrimente, in vreme ce albusul este format preponderent din proteine.

Exista studii care au urmarit efectul oualor asupra colesterolului si se pare ca acesta nu afecteaza grasimile din sange in 70% din cazuri. In celelalte 30% din cazuri, galbenusurile de oua cresc colesterolul bun (HDL) si doar maresc volumul particulelor de colesterol rau (LDL), ceea ce nu afecteaza organismul. Se pare ca nu exista nicio legatura intre consumul de oua (cu galbenus) si riscul de a face boli ale inimii.

2. Grasimea este dusmanul tau

Exista ideea bine inradacinata in mintile tuturor cum ca consumul de grasimi ar fi principala cauza a aparitiei bolilor cardiovasculare. Prin urmare, unul dintre cele mai intalnite sfaturi de slabit este sa ai un regim alimentar sarac in grasimi. Totusi, cel mai amplu studiu referitor la diete, realizat pe 48.835 de femei, nu confirma aceasta informatie. Rezultatele au aratat ca diferentele intre o dieta saraca in grasimi si una normala, vestica, sunt aproape insesizabile. Dupa ce femeile au fost impartite in doua grupe si au urmat timp de 8 ani fie un regim hipolipidic, fie unul normal, diferenta de greutate a fost de nu mai mult de jumatate de kilogram in favoarea celor cu o dieta "sanatoasa". In plus, nu s-a putut dovedi ca exista in cazul acestora o incidenta mai scazuta a bolilor cardiovasculare sau a cancerului. Problema este ca, desi o dieta saraca in grasimi nu afecteaza foarte mult o persoana sanatoasa, ea poate sa distruga sanatatea cuiva care sufera de obezitate, de sindromul metabolic sau de diabet de tipul 2.

Mentiune: aceasta nu inseamna ca este in regula sa mananci alimente grase in exces. Indiferent despre ce este vorba, ce e prea mult strica!

3. Conteaza caloriile, nu calitatea mancarii

Atunci cand aluneci pe aceasta panta a slabitului si a dietelor, este foarte usor sa pici intr-o capcana comuna: numeri caloriile, dar nu tii cont de calitatea produselor de la care acestea provin. Da, caloriile sunt importante, dar aceasta nu inseamna ca rolul nostru este de a le numara si de a fi vesnic constienti de ele. Trebuie sa ne dam seama ca alimentele au diferite efecte asupra hormonilor si asupra creierului si ne influenteaza inclusiv obiceiurile alimentare. De asemenea, trebuie sa tinem neaparat cont si de numarul de calorii pe care le ardem zilnic.

Iata doar doua dovezi ca o calorie nu este doar o calorie si atat:

- o dieta bogata in proteine poate sa accelereze metabolismul astfel incat sa arda si pana la 100 de calorii in plus pe zi, reducand in acelasi timp apetitul si poftele. Caloriile din proteine au alte efecte decat cele din carbohidrati si grasimi;

- multe studii arata ca alimentele au diferite efecte asupra senzatiei de satietate. De exemplu: ai nevoie de mult mai putin calorii pentru a te simti satula atunci cand mananci un ou sau cartofi fierti decat atunci cand mananci o gogoasa sau inghetata. Citeste continuarea aici

Mai multe articole despre:
null