MENIU

5.000 de maghiari la o slujbă ecumenică la Cimitirul din Valea Uzului

Circa 5.000 de cetățeni români de etnie maghiară au participat luni la o slujbă ecumenică în Cimitirul Valea Uzului în care au fost comemorate victimele bătăliei de acum 75 de ani din localitate, transmite agenția maghiară MTI, citată de G4media.ro.

În 26 august 1944, la trei zile după ce România a ieşit din alianţa cu Puterile Axei şi a trecut de partea Aliaţilor, trupele sovietice au ajuns prima dată la Valea Uzului, la graniţa Ungariei de la acea vreme, unde s-au confruntat cu Batalionul Secuiesc de Grăniceri format din băieţi cu vârste cuprinse între 17-18 ani. Forţele sovietice susţinute de vehicule blindate au penetrat în două ore linia apărării maghiare.

Organizatorii comemorării au îngrădit acea porţiune a cimitirului unde Primăria Dărmăneşti a amenajat în aprilie o solă şi a ridicat un monument românesc. Jandarmeria a închis drumul dinspre Moldova spre Valea Uzului pentru ca eventualii oponenţi ai comemorării maghiare să nu poată ajunge la faţa locului.

Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a declarat că exemplul tinerilor secui căzuţi în bătălia din Valea Uzului îi obligă la rezistenţă curajoasă şi pe urmaşii acestora, potrivit MTI.

Mai multe articole despre:
maghiari cimitir Valea Uzului