MENIU

40 de directori de teatre cer alte măsuri COVID-19 pentru evenimentele în aer liber - Scrisoarea deschisă pentru Klaus Iohannis, Guvern și CNSU

40 de directori de teatre cer măsuri pentru evenimentele în aer liber - Scrisoare deschisă pentru Klaus Iohannis, Guvern și CNSU

Managerii instituţiilor teatrale din toată ţara cer, într-o scrisoare deschisă, modificarea condiţiilor de acces la evenimentele outdoor și vin cu mai multe propuneri pentru revenirea treptată şi sigură la o normalitate pentru o activitate artistică pe timpul verii. Ion Caramitru, Gelu Colceag, George Mihăiță, Maia Morgenstern, Radu Macrinici, Vava Ștefănescu, Gianina Cărbunariu sunt doar câțiva dintre cei 40 de semnatari, cărora au început să li se alăture și alți directori de instituții culturale.

„Întrucât instituţiile de spectacole, dar şi alte instituţii de cultură dispun şi administrează spaţii exterioare, care se pretează desfăşurării activităţii artistice şi culturale, propunem asimilarea acestora, din punct de vedere al măsurilor în vigoare de acces controlat şi limitat (70%) al publicului, spaţiilor interioare ale aceloraşi instituţii.

Spectacolele şi evenimentele instituţiilor de spectacole desfăşurate în spaţii neconvenţionale, în aer liber, care nu se află în administrarea respectivelor instituţii, să se desfăşoare cu prezenţa a maxim 200 de persoane, fără alte condiţionări, la fel cum este prevăzut, în momentul de faţă, pentru categoria de cursuri de instruire sau workshop-uri”, se arată în scrisoarea adresată „preşedintelui Klaus Iohannis, Guvernului, membrilor Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi Grupului tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României”.

Artiștii mai spun că dacă aceste propuneri vor fi acceptate, ar fi mai ușor pentru manageri să administreze „organizarea evenimentelor şi controlul riguros al prezenţei publicului. În acelaşi timp, potenţialii spectatori ar beneficia de condiţii clare şi neechivoce de admitere la aceste spectacole, facilitându-li-se acestora accesul la actul cultural, în condiţii de siguranţă”.

Aceștia mai atrag atenția că propunerile făcute sunt pentru spectacole cu un număr limitat de spectatori - 200, fiind diferite de evenimentele cu mii de participanţi, unde este nevoie de respectarea unor norme specifice.

Celor  40 de semnatari li s-au alăturat și alți manageri, printre care Virgil Nițulescu, de la Muzeul Țăranului Român din București.

„Având în vedere că Muzeul Național al Țăranului Român gestionează un spațiu în aer liber, pe care îl folosim pentru manifesstări diverse, inclusiv, spectacole, nu pot decât să mă alătur demersului justificat al colegilor mei, manageri de teatre”, a scris directorul MȚR pe Facebook.

Foto: Amfiteatrul de pe acoperiș de la TNB