MENIU

3 pași pentru a te elibera de persoanele ABUZIVE EMOȚIONAL

Nimic mai rău nu se poate întâmpla decât să te pierzi pe tine sau sănătatea ta. Unul dintre lucrurile pe care le tolerăm în viața noastră este abuzul. Fie că este fizic , emoțional sau verbal, acesta își pune amprenta asupra sănătății noastre și a stării de spirit. Însa doar atunci când îi permitem să existe în viața noastră, de teamă că ceva rău ni se va întâmpla sau ca vom pierde ceva.

Și atunci, de ce ai tolera un abuz, de orice fel? De ce i-ai permite cuiva să profite de bunătatea sufletului tău sau de o situație dificilă în care te afli? De ce te-ai închide în tine, ai încerca să multumești pe cineva sau ți-ai pierde somnul pentru că sufletul tău știe că ceva nu este în regulă? Kudika îți arată cum îți poti schimba atitudinea și trimite la plimbare pe cei care încearcă sa abuzeze emoțional de tine:

1. Învață să spui nu

Multe persoane devin abuzive emoțional pentru că le permiți acest lucru. De cele mai multe ori, este vorba de oameni nesiguri, cu probleme emoționale, care se hrănesc cu energie de la ceilalți. Frica și atenția pe care o stârnesc într-o persoană, încolțind-o și arătând-o cu degetul, îi hrănește cu o energie pe care ei nu o pot genera și nici nu și-o pot lua din alta parte. De asemenea, sesizează în victimă o dorință de a placea și incapacitatea de a refuza ceva, ori neputința aparentă de a riposta. De aceea, este important să știi să spui nu.

Sunt acei vampiri energetici despre care auzim din ce în ce mai des, oameni cu diverse traume, care nu sunt capabili să și le gesioneze singuri; în general nu au discernământ sau o personalitate și un caracter bine definite, de multe ori intrând sub incidența patologiilor psihice.

2. Pune distanța

Indiferent cât de grea este o situație, este mai bine să te distanțezi de o persoană abuzivă emoțional. Poți avea senzația că nu ai alte variante, însă, atunci când o vei face, variantele vor apărea.

3. Fii recunoscător pentru lecție

Poate ca este una dintre acele lecții care ne învață să fim autentici și să avem curaj să stăm pe propriile picioare. Atunci când cineva te abuzează emoțional este semn că ceva din tine are nevoie să fie certificat: încrederea în tine, stima de sine, demnitatea sau unul dintre punctele sus-menționate. Vezi pe ce este nevoie să pui accent.