MENIU

3 ani de la Colectiv: Cozmin Guşă: Se ştia că nu putem trata atâţi arşi. De ce nu s-a făcut nimic?

Colectiv

Trei ani au trecut de la tragedia din Colectiv! Au murit 64 de tineri din cauza arsurilor și a infecțiilor, iar un altul, din cauza rănilor sufletești. În toată această perioadă nu s-a schimbat nimic. Continuă să avem un sistem de sănătate blocat în birocrație şi proceduri. Chiar dacă Cozmin Guşă avertiza la câteva zile după Colectiv că România nu deţine capacitatea de a trata un număr atât de mare de arşi, autorităţile nu au facut nimic. Şi pe lângă acest lucru, au şi împiedicat tranferul răniţilor în străinătate, deşi Realitatea TV a făcut nenumărate apeluri către autorităţie de a lua această măsură necesare pentru salvarea vieţilor persoanelor rănite.

Cozmin Guşă afirma, pe 6 noiembrie 2018, la doar câteva zile ducă tragedia din Colectiv, că se ştia că România nu avea capacitatea de a trata un număr aşa mare de mari arşi, însă nimeni nu s-a încumetat ca să iasa şi să spună adevărul.

"Ştim că în România nu putem trata marii arşi, o ştia şi ministrul Bănicioiu, o ştiau şi directorii de spitale şi medicii, o ştiam şi noi. Şi nimeni nu s-a încumetat însă ca dumunică să spună situaţia este următoare: «Avem 87 şi 114 de mari arşi pe care nu îi putem transporta cu avionul. Am putea să îi transportăm cu ambulanţele, dacă ne-ar ajuta statul român şi dacă cei din Turcia sau din Austria ar fi de acord să îi primească. Ne costă atâta. Şi, pe lângă fângă faptul că decretăm doliu naţional, vom aloca 5 milioane de euro din cele 100 de milioane de euro, taxe încasate de la aceste cluburi ale morţii ca să încercăm să salvăm aceste persoane, pentru că la noi în România avem doar atâţia medici»", explica atunci Cozmin Guşă, la la Realitatea TV.

Acesta mai preciza că România nu are nici proceduri pentru a trata aceşti pacienţi şi nici un mediu aseptic. "Îmi pare rău, dar aceşti oameni sunt jupuiţi de piele, am avut cazuri în familie, prieteni, sunt carne vie o lună sau două din viaţa lor şi trebuie ţinuţi în nişte incubatoare ca să nu fie infectaţi", spunea consultantul politic.

"Îmi pare rău de Bănicioiu că a mers iar pe mâna lui Ponta care a inventat poveşti cu soţia Ambsadorului Olandei, de pe patul de spital din Turcia, unde s-a dus pentru o banală operaţie la picior. Nu a fost în stare să trimită măcar unul pacient ars acolo în Turcia la prietenul lui. În schimb, a făcut tot felul de jocuri de scenă", mai afirma Cozmin Guşă.

"Revolta este clară", completa consultantul politic.