MENIU

25 februarie - Sărbătoare importantă în calendarul credincioșilor din România

Data de 25 februarie este una importanta în calendarul Creștin Ortodox.

Ortodoxe
Sf. Ier. Tarasie, patriarhul Constantinopolului

Greco-catolice
Sf. aep. Tarasie al Constantinopolului

Romano-catolice
Sf. Cezar, medic


Sfântul Tarasie este pomenit în calendarul creştin ortodox la 25 februarie.

S-a născut la Constantinopol, într-o familie influentă din capitale imperiului, urmând tatălui său în înalte funcţii publice din administraţia bizantină.

Sfântul Tarasie a fost chemat în scaunul arhiepiscopal al Constantinopolului de către împărăteasa Irina, deşi era mirean, dar era unul dintre cei mai buni şi mai iubiţi demnitari din imperiu. Demersul acesteia a venit după moarte împăratului Leon IV (775-780), prigonitor al iconodulilor, cei care se închinau sfintelor icoane, în dorinţa acesteia de a pune capăt tulburărilor şi de a restabili dogma dreptei credinţe.

Sfântul Tarasie a acceptată propunerea împărătesei de a ocupa scaunul patriarhal al Constantinopolului numai cu condiţia susţinerii şi organizării unui nou sinod ecumenic, singura instanţă autorizată şi suficient de puternică pentru a pune capăt ereziei iconoclaste.

Deci schimbându-şi rânduiala, Sfântul Tarasie a început o viaţă sfântă, chiar dacă şi până atunci trăise nu după trup, ci după duh: "Înfrânarea şi postirea lui era mare de-a pururea, având somn puţin, şi petrecea în gândiri dumnezeieşti şi în rugăciuni toată noaptea. Nu s-a odihnit pe pat şi în aşternut moale, nici s-a îmbrăcat în haine moi, nici nu l-a văzut cineva din slujitorii lui lepădând cândva brâul său şi hainele, când avea nevoie să se odihnească, nici a lăsat ca cineva să-i scoată încălţările din picioare, având întru pomenire cuvintele lui Hristos: 'N-am venit ca să-mi slujească mie'" (Vieţile Sfinţilor).

Întronizat ca arhiepiscop al Constantinopolului, Sfântul Tarasie a convocat ultimul sinod ecumenic, invitând toate bisericile patriarhale şi biserica Romei. Este vorba despre Sinodul VII Ecumenic ţinut la Niceea, în anul 787, prezidat de Sfântul Tarasie, prin care icoanele şi-au recăpătat locul lor de cinste în biserica drept-măritoare.

Patriarhul Tarasie a trecut la Domnul, după 22 de ani de luptă pentru Hristos. A fost îngropat în mănăstirea zidită de el pe malul Bosforului. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor").

Mai multe articole despre: