MENIU

20 de eşecuri şi 3 realizări pentru ECONOMIA ROMÂNIEI în 2013

O analiză VOXPUBLICA prezintă 23 de puncte importante în lista evenimentelor economice ale anului 2013.

Edward Pastia scrie un rezumat economic al lui 2013 pentru VOXPUBLICA. Cea mai importantă concluzie e că am tras din greu în 2013 ca să aibă politicienii un an electoral cu se toate în 2014:

"Citit în cheie economico – financiară, anul  2013 pare că a urmat un singur obiectiv: dezideratul Palatului Victoria de a acumula cât mai multe fonduri pentru alegerile din 2014. Nu a contat că din nou a fost sacrificat  nivelul de trai al românilor, stabilitatea mediului de afaceri sau  încrederea partenerilor financiari externi.

Aşa că în anul care tocmai se încheie cu zeci de mii de noi şomeri, o ploaie de  taxe şi impozite noi şi nu în ultimul rând cu o imagine vădit compromisă în ochii investitorilor."

CITIŢI INTEGRAL ANALIZA ECONOMICĂ A ANULUI 2013 PE VOXPUBLICA

În inventarul lui Pastia se găsesc 20 de puncte negative şi doar 3 realităţi economice trecute la categoria "pozitive". Dintre punctele negative inventariate:

2. Şi cum foamea de bani a oficialilor de la Palatul Victoria a fost nemăsurată, nivelul împrumuturilor contractat de ministerul finanţelor de  pe pieţele financiare a ajuns la 14 miliarde de euro. O sumă record dacă ne gândim că împrumutul din 2009 care sufocă şi astăzi România, împrumut contractat pentru a depăşi criza economică,  însumează 20 de miliarde de euro.

4. Taxa pe valoare adăugată nu a fost redusă şi nici contribuţiile sociale plătite de angajator. Ba mai mult, pentru anul 2014 au fost stabilite atât de multe biruri -34 noi sau majorate- încât singura care lipseşte ar fi taxa pe aer…

5. Apoi, la finalul lunii august, schema de minimis, cei 113 milioane de euro promişi de Guvern ca ajutor nerambursabil pentru IMM-uri, s-a dovedit a fi un mare fiasco. Programul pentru depunerea cererilor online s-a blocat după primele secunde iar cele  52.000 de cereri depuse de firmele doritoare au rămas şi ele suspendate.

6. Lipsa de predictibilitate a fiscalităţii româneşti s-a văzut anul acesta şi în interesul investitorilor pentru piaţa internă: nivelul investiţiilor străine directe de tip greenfield au ajuns la un minim record: doar 18 milioane de euro!

7. Nivelul de trai al românilor, în ciuda tuturor promisiunilor, nu s-a îmbunătăţit. Mai mult chiar, cu toate că în vară premierul promitea 50 de mii de locuri noi de muncă şi investiţii de 10 miliarde de euro, 87.000 de români şi-au pierdut slujbele în primele nouă luni ale anului."

Există şi puncte pozitive:

"3. Au fost şi câteva lucruri pozitive: nivelul bun al exporturilor, cu o creştere de 14%, şansa de a fi avut un an agricol bun, o depreciere a monedei naţionale faţă de moneda europeană cu doar 1,5% şi, nu în ultimul rând, reducerea TVA la pâine la 9%. Asa s-a ajuns la o creştere economică de 2,7%. Poate mai putem menţiona aici şi restructurarea ANAF. Şi…cam atât.

15. Listarea Romgaz la bursa din Londra şi Bucureşti poate fi considerată un succes. Statul a câştigat 400 mil. euro, în CA vor intra grupuri private, adio furt."

Mai multe articole despre:
sinteză Voxpublica edward pastia economie 2013