MENIU

22 februarie - Mare sarbatoare in calendarul ortodox - Mosii de iarna sau Sambata Mortilor

Astazi crestinii ortodocsi sarbatoresc aflarea moastelor Sfintilor Mc. din Constantinopol sau mosii de iarna ori Sambata Mortilor

Ortodoxe
Aflarea moaştelor Sfinţilor Mc. din Constantinopol
(Sâmbăta Morţilor - Moşii de iarnă)

Greco-catolice
Aflarea moaştelor m. din Eughenion. Pomenirea tuturor morţilor

Romano-catolice
Catedra Sf. Ap. Petru; Sf. Margareta din Cortona, călug.


Aflarea moaştelor Sfinţilor Mucenici din Constantinopol este sărbătorită de Biserică la 22 februarie.

Multe moaşte de mucenici, ucişi pentru credinţa în Hristos în perioada persecuţiilor împotriva creştinilor, au fost îngropate la marginea de răsărit a oraşului Constantinopol, în Evghenia.

Vreme îndelungată au stat acolo, neştiute de nimeni, până în timpul arhiepiscopului Toma al Constantinopolului (secolul al V-lea), când Dumnezeu a arătat mai multe semne în locul în care fuseseră îngropate trupurile mucenicilor.

Oamenii uitaseră de locul unde fuseseră îngropaţi martirii, înmormântarea având loc de obicei noaptea, de frica păgânilor. Dar, pentru că în locul acela au început să se tămăduiască bolnavii, arhiepiscopul Toma al Constantinopolului s-a dus acolo împreună cu un sobor de preoţi.

După ce au săpat, au aflat moaştele multor sfinţi mucenici, printre care şi cele ale Sfinţilor Andronic şi Iunia, prietenii Sfântului Apostol Pavel, pomeniţi de acesta în Epistola către Romani. Andronic a fost unul dintre cei 70 de apostoli. 

Mai multe articole despre: