MENIU

Statele arabe adaugă 18 persoane și organizații pe lista suspecților de terorism

Patru țări arabe au adăugat încă 18 organizații și persoane, despre care se presupune că au legături cu Qatarul, pe listele de „teroriști”, a relatat marți agenția de știri SPA din Arabia Saudită, care a intensificat și mai mult neînțelegerile cu Doha care a intensificat tensiunile regionale, informează agenția de presă Reuters.

Listele includ acum trei organizații caritabile yemenite, trei instituții media libiene, două grupuri armate și o fundație religioasă, dintre care unele fac deja obiectul sancțiunilor S.U.A.

„Activitățile teroriste ale entităților și indivizilor menționați mai sus au legături directe și indirecte cu autoritățile qatareze”, se susține într-o declarație emisă de Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Bahrain.

Pe 5 iunie, cele patru state au tăiat legăturile cu Qatar - un important furnizor global de gaze și gazda celei mai mari baze militare americane din Orientul Mijlociu -, acuzând statul de finanțare a grupurilor de militanți din Siria și de raliere cu Iranul, inamicul lor regional. Conflictul a izbucnit după remarcile din data de 23 mai, atribuite emirului Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, în care a fost citat lăudând mișcarea islamistă de guvernământ, Hamas, din Gaza și făcând referire la Iran ca la o „putere islamică”. Oficialii qatarezi au declarat că emirul nu a făcut acele remarci, iar site-ul agenției a fost victima unor hackeri.

Qatar nu a comentat încă lista actualizată de marți, dar luna trecută a respins acuzațiile conform cărora ar sprijini grupările militanților islamiști, numindu-le „acuzații nefondate, care nu au niciun fel de bază”.