MENIU

12 state, printre care și România, vor vouchere de călătorie pentru zborurile anulate din cauza pandemiei COVID-19

avioane

România, alături de alte 11 state din Uniunea Europeană, a cerut Comisiei Europene să anuleze regulile care obligă companiile aeriene să returneze pasagerilor banii pe biletele zborurilor anulate, informează Realitatea PLUS.

Potrivit Reuters, miniștrii transporturilor din cele 12 state spun că în locul banilor ar trebui să li se permită companiilor aeriene să ofere vouchere pentru zboruri ulterioare. Cerința vine în contextul pandemieie de COVID-19, care a obligat companiile aeriene să blocheze la sol avioanele pentru mai mult de o lună, multe dintre acestea riscând să piardă culoarele de zbor.

Voucherele ar trebui să fie valabile pentru o perioadă limitată de timp şi ar trebui să includă dreptul rambursării banilor dacă nu sunt folosite până la data limită. Comisarul european pentru transport, Adina Vălean, spune că este foarte important să se respecte în continuare regulamentul care protejează drepturile pasagerilor.

"Dreptul pasagerilor trebuie respectate, iar aceștia au dreptul să li se returneze banii dați pe tichetul nefolosit. Sigur, companiile pot propune alternative, pot oferi un voucher sau alte servicii, dar asta numai cu acceptul pasagerilor", a spus Vălean.

Semnatarii scrisorii susțin însă că această soluţie oferă un nivel de protecţie a consumatorilor și ar veni în ajutorul ompaniile aeriene, care se confruntă cu probleme de lichidităţi.