MENIU

103 români, evacuați din Fâșia Gaza - Cum au fost selectați / Răspunsul Ministerului de Externe

103 români, evacuați din Fâșia Gaza - Cum au fost selectați / Răspunsul Ministerului de Externe

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Radu Filip, a declarat marţi, la un post TV, că primii 103 români care au primit permis de ieșire din Gaza au fost aleși de autoritățile israeliene și egiptene.

„103 cetățeni români au fost înscriși pe listă şi li s-a acordat permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafa și de a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt.

Vreau să-i asigur pe toți cei care ne-au solicitat sprijin că este un proces în curs, că ambasada noastră la Cairo, ambasada noastră la Tel Aviv, precum și colegii din celula interinstituțională continuă dialogul cu autoritățile palestiniene și cele israeliene în vederea finalizării operațiunilor de evacuare pentru toți ceilalți cetățeni români și membrii de familie.

Colegii mei vor rămâne în contact cu cetățenii care ne-au solicitat evacuarea, iar pe de cealaltă parte, ambasada noastră la Cairo, ambasada noastră la Tel Aviv, precum și celula de criză interinstituțională va rămâne în contact cu autoritățile israeliene și egiptene, tocmai în vederea evacuării tuturor cetățenilor și membrilor de familie care ne-au solicitat acest lucru. Vreau să-i asigur că este un proces în curs, adică nu s-a terminat. Există multe necunoscute, situația de securitate din teren este una extrem de volatilă, de aceea o astfel de evacuare trebuie pregătită foarte minuțios”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE.

„Criteriile de selecție și ordinea de prioritate reprezintă decizia autorităților israeliene și a celor egiptene. Deci, noi în continuare vom rămâne în contact cu autoritățile din cele două state. În ultima vreme, aţi văzut discuțiile foarte consistente pe care ministrul Afacerilor Externe le-a purtat cu omologii, cu ambasadori din statele din regiune, dar și cu omologul egiptean și cel israelian. Astfel de demersuri vor continua până când vom reuși să-i evacuăm pe toți cetățenii care au rămas în Fâșia Gaza. Legat de aspectele tehnice, procedurale, etapele care vor trebui îndeplinite pentru ajungerea cu bine în România, există anumite chestiuni tehnice pe care le vom comunica ulterior ce se vor întâmpla. Trebuie să ținem cont că deocamdată există o permisiune pe listă, evacuarea efectivă urmează să se întâmple, vrem să o vedem întâmplându-se", a explicat Radu Filip.

Mai multe articole despre:
israel hamas conflict romani