MENIU

10 MAI, sărbătoare naţională. Zi liberă sau nu pentru salariaţi?

10 MAI, SĂRBĂTOARE NAŢIONALĂ. Ziua de 10 mai a fost declarată sărbătoare naţională, după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul anul trecut. Abia din 2016 însă, autorităţile pot să organizeze, cu această ocazie, diverse manifestări culturale sau artistice.

10 MAI, SĂRBĂTOARE NAŢIONALĂ. Deşi 10 mai a fost declarată sărbătoare naţională, actul normativ publicat în mai 2015 în Monitorul Oficial nu prevede faptul că salariaţii au liber cu această ocazie.

Forma iniţială a proiectului includea şi o prevedere prin care Codul Muncii urma să fie modificat, prin introducerea acestei zile în lista sărbătorilor legale în care nu se lucrează. Totuşi, această dispoziţie a fost eliminată în urma amendamentelor adoptate de Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială din cadrul Camerei Deputaţilor, potrivit avocatnet.ro.

10 MAI, SĂRBĂTOARE NAŢIONALĂ. Prin urmare, atât salariaţii din sistemul bugetar, cât şi cei din sistemul privat muncesc în data de 10 mai, dacă lucrează în baza programului normal, de luni până vineri (atunci când 10 mai pică în timpul săptămânii).
Ziua de 10 mai marchează trei momente istorice - începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. Proiectul legislativ a fost depus de Puiu Haşotti.

10 Mai. ZIUA REGALITĂŢII: "Să fim patrioţi. Familia Regală va fi mereu alături de români"

10 MAI, SĂRBĂTOARE NAŢIONALĂ. 10 Mai marchează trei momente istorice - începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.