MENIU

1 iunie vine cu TVA scăzut la alimente. Pentru ce produse vom plăti mai puțin

Începând de luni, preţurile la alimente ar trebui să fie mai mici cu 10 până la 15 procente. Asta pentru că intră în vigoare reducere TVA de la 24 la 9 la sută. Măsura a stârnit reacţii contradictorii.

Marile magazine au fost acuzate că au scumpit produsele la raft înainte de reducerea TVA, astfel încât, de astăzi, să câştige şi mai mult. Retailerii au respins acuzaţiile şi au anunţat că vor afişa atât preţurile noi cât şi cele vechi, pentru a se vedea diferenţa.

Atât producătorii, cât şi clienţii hipermarketurilor acuză retailerii că au scumpit produsele, astfel încât, după reducerea TVA, preţurile să rămână neschimbate pentru români.

Cei mai mulţi consumatori cred că scăderea TVA nu se va vedea şi la raft. Marile magazine au afişat deja noile preţuri. Dacă un kilogram de roşii costa 13 şi 99 de bani, acum costă 11 lei şi 11 bani.

Ce produse sunt vizate

Reducerea TVA este aplicată, în principal, pentru lapte şi produse lactate, ouă de păsări, animale şi păsări vii (domestice) destinate consumului alimentar sau producerii de alimente, carne şi organe, peşte, crustacee, moluşte, miere naturală şi alte produse comestibile de provenienţă animală, fructe, legume, plante, rădăcini şi tuberculi comestibile, plante vii utilizate ca alimente sau materii prime pentru acestea, cafea, ceai, mate şi mirodenii, cereale (cu excepţia celor pentru însămânţare) şi băuturi nealcoolice.

În această categorie mai intră produsele de morărit şi panificaţie, care beneficiază de TVA de 9% din septembrie 2013.

Cota redusă de TVA se va aplica pe tot lanţul economic, de la producţie până la vânzarea către consumatorul final, de către toţi furnizorii, indiferent dacă sunt producători sau comercianţi, potrivit normelor de aplicare a măsurii fiscale, notează Mediafax.

De TVA de 9% beneficiază şi serviciile de alimentaţie publică pentru categoriile specificate de produse.