MENIU

Alba Iulia, Capitala Centenarului. 150.000 de români au venit în cetatea Marii Uniri

<p>Foto: Raul Giuglea / Realitatea TV</p>
<p>Foto: Nicolae Tudorache / Realitatea TV</p>
<p>Foto: Raul Giuglea / Realitatea TV</p>
<p>Foto: Raul Giuglea / Realitatea TV</p>
<p>Foto: Raul Giuglea / Realitatea TV</p>
<p>Foto: Raul Giuglea / Realitatea TV</p>
<p>Foto: Raul Giuglea / Realitatea TV</p>
<p>Foto: Raul Giuglea / Realitatea TV</p>
<p>Foto: Raul Giuglea / Realitatea TV</p>
<p>Foto: Raul Giuglea / Realitatea TV</p>
<p>Foto: Raul Giuglea / Realitatea TV</p>
<p>Foto: Raul Giuglea / Realitatea TV</p>

1 Decembrie | Centenarul Marii Uniri. Alba Iulia devine Capitala României pentru o zi, ziua în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire și crearea României Mari.

Centenarul Marii Uniri. La Alba Iulia, au venit peste 150.000 de români din toate colțurile țării, dar și din Basarabia pentru a lua parte la manifestările de Ziua Națională.

Centenarul Marii Uniri. La ora 15.00 preşedintele Klaus Iohannis a ţinut un scurt discurs, după care şeful statului, împreună cu primarul oraşului Alba Iulia, au inaugurat Monumentul Unirii. CITEȘTE AICI MESAJUL LUI IOHANNIS!

Parada militară de la Alba Iulia a început la ora 15.30 şi a fost de-a dreptul spectaculoasă.

La ceremonia militară din zona Bulevardului 1 Decembrie 1918 au luat parte aproximativ 2.000 de militari și specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații și Administrației Naționale a Penitenciarelor, cu aproximativ 150 mijloace tehnice și 23 de aeronave militare. În blocurile de defilare se vor regăsi militari și tehnică ale armatei poloneze.

Pe timpul ceremoniilor din Alba Iulia au fost executate câte 21 de salve de artilerie.

Centenarul Marii Uniri.  Mii de oameni care au ajuns în gara din Alba Iulia din mai multe judeţe au participat dimineaţă la un Marș al Unirii României cu Basarabia. Aceștia au venit cu steaguri şi au cântat cântece patriotice.

Familia Regală a ajuns la Alba Iulia cu Trenul Regal

Centenarul Marii Uniri. Miile de oameni care au luat parte la Marșul Unirii au parcurs un traseu de şase kilometri prin centrul oraşului, apoi sus în Cetate până în Piaţa Tricolorului. Oamenii, mulți îmbrăcați în costume populare, au cântat melodii patriotice, iar drapele uriaşe tricolore au dat culoare evenimentului.

Jurnalistul Rareș Bogdan a fost în direct la Realitatea TV din mijlocul românilor veniți la Alba Iulia:

Centenarul Marii Uniri. Centenar Alba Iulia. Peste două mii de oameni din ţară şi diasporă, unii veniţi de la mii de kilometri distanţă, dotaţi cu numeroase steaguri tricolore, asemănătoare inclusiv celor de acum 100 de ani, au plecat sâmbătă dimineaţa din gara Alba Iulia spre Cetate, locul unde au loc manifestările prilejuite de Ziua Naţională, în "Marşul Unirii", un eveniment organizat de Platforma Unionistă "Acţiunea 2012".

Centenarul Marii Uniri. Centenar Alba Iulia. "Ne-am adunat din toate colţurile ţării pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire şi pentru a spune că ţara nu este întreagă. România din 1918 este ruptă. Ne vrem fraţii acasă, vrem să facem unirea Republicii Moldova cu România. Vrem să aducem Basarabia acasă şi de-asta ne-am adunat din toate colţurile ţării, pentru a transmite acest mesaj important", a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Acţiunii 2012, George Simion.

Centenar Alba Iulia. El a susţinut că la debutul marşului nu au putut ajunge şi basarabenii. "Au fost multe autocare în vamă şi nu au apucat să treacă toate şi mai avem întârziere în sosirea autocarelor din Basarabia. Şapte mii de basarabeni au venit pentru a participa la Alba Iulia la serbările organizate aici", a spus Simion.

La acţiune au ajuns însă la timp şi români din Anglia, Italia, Spania, Germania, veniţi cu zeci de autoturisme.

Centenar Alba Iulia. "Noi am venit şi pe 10 august, suntem unii dintre promotorii 10 august, şi ne-am dorit, pur şi simplu, să demonstrăm oamenilor că noi nu facem numai proteste, noi vrem să venim să facem un Centenar şi o sărbătorire frumoasă. Este o ocazie unică în viaţă, spun eu. Să demonstrăm că suntem uniţi", a spus liderul Diaspora Europeană, Mario Mocanu. Acesta a străbătut peste 2.500 de kilometri în ultimele zile pentru a ajunge la Alba Iulia.

Centenar Alba Iulia. Participanţii, din care unii îmbrăcaţi ca acum 2.000 de ani, asemănător dacilor, sau ca acum 100 de ani, precum cei care au fost în 1918 la Alba Iulia, scandează diverse lozinci unioniste şi interpretează cântece patriotice.

Marşul Unirii are 6 kilometri şi se desfăşoară pe traseul Gară - Bulevardul Ferdinand - Bulevardul Horea - Piaţa Tricolorul - strada Unirii.

La începutul lunii noiembrie, într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia, Simion a declarat că zeci de mii de oameni sunt aşteptaţi să participe de 1 Decembrie la Alba Iulia la un "Marş al Unirii", acţiune la care vor participa şi tineri din Moldova, dar şi români din diaspora.

El a spus atunci că organizatorii nu îşi doresc ca evenimentul să fie politizat, ci unul care să transmită unitate.

"Să nu politizăm în vreun fel şi să lăsăm deoparte toate scandalurile şi certurile din societatea românească în această zi importantă pentru toţi românii. Indiferent de credinţele noastre, de apartenenţele unora sau altora la partidele politice, e important ca noi, poporul, să dăm un exemplu de unitate şi palma dată politicienilor să fie una simbolică, să arătăm că noi am fost în stare să facem ceva în Anul Centenarului. După aceea, avem restul de 364 de zile din an să ne războim cu clasa politică şi cu multe instituţii care nu îşi fac treaba", a punctat activistul unionist.

Aproximativ 200.000 de români participă la evenimentele din 1 Decembrie la Alba Iulia, rezervările turistice fiind făcute de luni de zile, chiar din 2017.

Încă din 30 noiembrie, Catedrala naţională din Alba Iulia a fost plină de oameni veniţi cu bucurie din toată ţara la praznicul Sfântului Apostol Andrei, primul hram al Catedralei. Slujba a fost ţinută de patriarhul Daniel şi de patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului, venit special în ţara noastră pentru această sărbătoare.

Marșul Unirii, de la 8 dimineața

Programul zilei de 1 Decembrie la Alba Iulia va debuta cu Marșul Unirii, organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012, de la ora 08:00, cu pornire de la gara feroviară.

La eveniment vor participa peste 15.000 de basarabeni și nord-bucovineni, membri ai Diasporei, dar și români din Maramureș, Covasna veniți pe jos sau cu căruțele, întocmai ca la 1918. De peste Prut vor participa la evenimentul istoric peste 7.000 de români, informează Realitatea de Alba.

Marșul Unirii va reface atmosfera de acum 100 de ani. Vor fi fluturate steaguri tricolore orizontale, cu denumirea localităților din care vin participanții. Traseul Marșului Unirii are 6 kilometri și se va desfășura pe traseul Gara Alba Iulia – Bulevardul Ferdinand – str. Tudor Vladimirescu – str. Emil Racoviță – Bulevardul Republicii – Calea Moților – strada Doctor Ion Rațiu – Bulevardul Horea – Piața Tricolorul – strada Unirii.

În fața gării feroviare din Alba Iulia vor ajunge și cele trei autocare tricolore, care au însoțit Caravana Unirii. Acestea prezintă o expoziție cu 100 de simboluri ale Marii Uniri din 1918, care va putea fi vizitată de către cei prezenți în capitala Unirii pe 1 decembrie.

1.600 de militari la Parada de la ora 15,30

Parada 1 Decembrie 2018 Alba Iulia program. În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 15.30, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, va avea loc ceremonia militară la care vor lua parte aproximativ 1.600 de militari și specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații și Administrației Naționale a Penitenciarelor, cu aproximativ 150 mijloace tehnice și 23 de aeronave militare. În blocurile de defilare se vor regăsi militari și tehnică ale armatei poloneze.

Parada 1 Decembrie 2018 Alba Iulia program. Pe timpul ceremoniilor din Alba Iulia vor fi executate câte 21 de salve de artilerie.

Parada 1 Decembrie 2018 Alba Iulia program. Ceremoniile militare vor putea fi urmărite și online, accesând pagina de facebook a Ministerului Apărării Naționale (facebook.com/mapn.ro/).

Parada 1 Decembrie 2018 Alba Iulia program. Activități similare vor avea loc în marile garnizoane din țară, cu participarea reprezentanților Armatei României, precum și în teatrele de operații în care se află în misiune militari români. Cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Ca de fiecare dată, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea" al judeţului Alba este pregătit să intervină în sprijinul populaţiei care participă la activităţile prilejuite de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României.

„Pentru zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie, când vor avea loc manifestările cu public numeros, pentru a creşte eficienţa şi rapiditatea intervenţiilor, avem pregătite forțe și mijloace de la 17 inspectorate pentru situații de urgență cu 20 ofițeri, 314 subofițeri, 9 medici și 9 asistenți medicali, 14 autospeciale de intervenție, 11 autospeciale de transport personal și victime multiple (ATPVM), 3 ambulanțe SMURD de terapie intensivă, 9 ambulanțe SMURD tip B2, 5 autospeciale Chimic, Biologic, Radiologic și Nuclear (C.B.R.N.) și 18 echipe evacuare intervenție, care să intervină zilnic, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor eventualelor situaţii de urgenţă.

Suplimentar, putem mobiliza, dacă situaţia o impune, un număr suficient de profesionişti, astfel încât să acoperim toate tipurile de risc ce pot apărea în acestă perioadă." – a declarat Marescu-Dumitrescu Alina – purtător de cuvânt al I.S.U. Alba.

Mai multe articole despre:
Alba Iulia