MENIU

Vremea 21 iulie: caniculă, furtuni și vijelii în România - Nu mai scăpăm de fenomenele extreme

Vremea la extreme

Dacă te întrebi cum va fi vremea pe 21 iulie în România, trebuie să știi că nu vei scăpa de caniculă, furtuni și vijelii. Meteorologii anunță o vreme instabilă în cea mai mare parte a țării, cu temperaturi ridicate în sud și sud-est. În acest articol, îți voi prezenta prognoza meteo pentru ziua de joi, dar și pentru weekendul care urmează. 

Caniculă și disconfort termic în sud și sud-est

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), joi, 21 iulie, valul de căldură va persista în jumătatea sudică a teritoriului, unde local va fi caniculă și disconfort termic ridicat. În aceste condiții, indicele temperatură-umezeală se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor porni din Maramureș unde se vor înregistra 26...27 de grade și vor ajunge până la 37 de grade în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei.

Pentru a te proteja de caniculă, este recomandat să:

- bei multe lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete;
- eviți expunerea la soare între orele 11:00 -18:00;
- porți haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise;
- consumi fructe și legume proaspete, care conțin multe vitamine și minerale;
- eviți băuturile alcoolice, cafeaua sau băuturile carbogazoase;
- folosești o crema cu factor de protecție solară adecvat;
- eviți efortul fizic intens.

 Furtuni și vijelii în zonele montane și vestice

ANM anunță că joi, 21 iulie, cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate în cursul dupã-amiezii, când se vor semnala averse, descãrcãri electrice și intensificãri ale vântului în zonele montane, iar seara și noaptea în vestul, sud-vestul, nordul, nord-estul și centrul teritoriului. Instabilitatea atmosfericã va fi mai pronunțatã în Banat, sudul Crișanei și al Transilvaniei, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei și în zona Carpaților Meridionali, unde pe arii restrânse vor fi vijelii puternice, grindinã și cantitãți de apã de peste 25...35 l/mp în intervale scurte de timp.

Pentru a te proteja de furtuni și vijelii, este recomandat să:

- te adăpostești într-o clădire solidă sau într-un autovehicul închis;
- eviți zonele cu copaci, stâlpi sau cabluri electrice;
- nu folosești aparate electrice sau telefonul fix;
- nu te scalzi în ape deschise sau în piscine;
- nu te adăpostești sub poduri sau pasaje;
- nu conduci pe drumuri inundate sau alunecoase.

Vremea în București

În București vremea va fi în continuare canicularã, cu disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 35…36 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare noaptea, când vor fi condiții pentru averse, descãrcãri electrice și vânt intens.

Dacă locuiești în București, este bine să te hidratezi corespunzător, să eviți plimbările în orele amiezii și să folosești mijloace de răcorire, cum ar fi ventilatoarele, aerul condiționat sau dușurile reci. De asemenea, este bine să urmărești informațiile oficiale privind starea vremii și să respecți recomandările autorităților.

Vremea la munte

La munte vremea se va menține caldã dar și în general instabilã. Cerul va fi variabil, iar la prânz se vor semnala averse, în special în zona Carpaților Meridionali, iar seara și noaptea aria ploilor se va extinde.

Dacă vrei să mergi la munte în această perioadă, este bine să te echipezi corespunzător, să ai la tine haine impermeabile, încălțăminte adecvată și o lanternă. De asemenea, este bine să eviți traseele expuse sau periculoase și să te informezi despre starea drumurilor și a potecilor.

Vremea la mare

La mare disconfortul termic va fi ridicat, iar temperaturile maxime se vor încadra între 28 și 31 de grade. Vremea va fi însoritã, vântul va sufla slab și moderat, cu intensificãri trecãtoare ziua. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 23 și 25 de grade.

Dacă vrei să mergi la mare în această perioadă, este bine să te protejezi de soare, să folosești o crema cu factor de protecție solară adecvat și să bei multe lichide. De asemenea, este bine să eviți scaldatul în timpul furtunilor sau al curenților puternici și să respecți indicațiile salvamarilor.

Vremea pentru weekendul 22-23 iulie

Dacă te gândești să îți faci planuri pentru weekend, ar fi bine să ții cont de vremea care se anunță. Potrivit ANM, vremea se va menține instabilã în cea mai mare parte a țãrii, cu averse, furtuni și vijelii în special în zonele de deal și de munte. Temperaturile vor scãdea ușor fațã de zilele precedente, dar vor rămâne ridicate în sudul și sud-estul țãrii, unde va persista canicula și disconfortul termic.

Mai multe articole despre:
vremea canicula prognoza meteo