MENIU

Vreme neobişnuită în România: temperaturile, dintr-o extremă în alta. Ce fenomene se anunţă în weekend

Fenomene meteo extreme

Vremea va fi în general instabilă, în jumătatea de nord-est, unde temporar înnorările vor fi accentuate şi se vor semnala averse şi descărcări electrice. Vor fi perioade în care fenomenele vor fi mai intense în Dobrogea, estul Munteniei şi local în Moldova, unde vor fi posibile vijelii şi grindină. Pe alocuri, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă de peste 25...40 l/mp. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar probabilitatea de ploaie redusă. 

"Ieri, mai ales în nordul Olteniei și Moldovei, instabilitatea atmosferică s-a accentuat treptat, începând din vest. Au fost în vigoare 16 coduri meteo de tip nowcasting. Astăzi, valorile termice scad semnificativ în toată țara. Ieri, în Lunca Dunării s-au atins 40 de grade, iar disconfortul termic a fost accentuat", a declarat, într-o intervenție la Realitatea PLUS, meteorologul ANM Oana Păduraru.

"Astăzi, mai rămân manifestări de instabilitate în nord-vestul țării, vor fi averse cu descărcări electrice, în Dobrogea, în partea de est, Moldova și Muntenia se vor semnala intensificări ale vântului, posibil vijelii și cantități de apă importante. Astăzi este in vigoare pentru est și sud-est o avertizare meteo pentru astfel de manifestări. Valorile termice vor fi de 22-33 de grade, cele mai ridicate valori fiind în zona Olteniei și Munteniei", a mai spus meteorologul. 

La sfârșitul săptămânii, vremea va fi predominant frumoasă în majoritatea zonelor, dar în zona montană pot fi manifestări de ușoară instabilitate, pentru perioade scurte de timp.

Pe litoral, vremea va deveni ușor frumoasă. Duminică se vor atinge chiar 28-29 de grade. Noaptea, minimele termice se vor situa în jurul valorii de 12 grade și vor urca la 19-21, în zona litoralului.