MENIU

Un nou ciclon mediteranean ameninţă România - schimbări radicale. Zonele lovite de furtuni violente

Un nou ciclon format în Mediterană ameninţă mai multe zone din Europa, printre care şi România. 

"E vorba de un nou ciclon generat în Marea Mediterană, care afectează iarăși zone de acolo și care în zilele ce urmează se va deplasa spre est, aducând ploi foarte abundente, mai ales în Grecia și Turcia", a declarat Roxana Bojariu, șefa Grupului de Cercetare privind variabilitatea și schimbarea climei din cadrul Departamentului de Climatologie, la un post TV.

Și țara noastră va fi influențată prin favorizarea instabilității, dar nu direct. Aceste instabilități creează furtunile de vară în care avem ploi de scurtă durată, dar care pot să fie cantitativ însemnate local și cu manifestări de tip fulgere și intensificări de vânt, chiar și episoade de grindină, a explicat climatologul. 

"Sunt fenomene specifice verii atunci când crește temperatura și când apa evaporată din sol, din vegetație, ajunge și formează nori cu dezvoltare pe verticală mare și local, acești nori pot să aducă furtunile de vară", a mai spus Roxana Bojariu.

"Noi vom avea în partea a doua a săptămânii o generalizare a acestor precipitații, când s-ar putea să avem impact mai direct din partea unor formațiuni formate deasupra Mediterane. Dar iarăși încă e devreme, va trebui să așteptăm zilele care să ne zică mai clar care e traiectoria, e foarte important, care e traiectorii a unui astfel de sistem organizat.

Dacă vorbim de ciclon mediteranean, e o denumire ce poate să nască anumite confuzii, dar e vorba de cicloni extra-tropicali, ciclonii tropicali au alt mecanism de formare se formează în zonele tropicale deasupra apelor foarte calde, de acolo trebuie să ai temperaturi mai mari de 26°C pe un strat cam de 100 m deasupra oceanului, adică la suprafața oceanului.

Și acolo evident ai formațiuni formate mult mai mari ca dimensiune și cu impact cu vânturi, cu precipitații mult mai severe decât în cazul ciclonilor extra tropicali. Iar dintre ciclonii extra tropicali, ciclonii mediteraneni sunt și ei mai mititei. Nu sunt chiar cei mai impresionanți ca dezvoltare spațială și ca impact", a mai spus Roxana Bojariu.