MENIU

Prognoza meteo pe două săptămâni - zonele lovite puternic de ploi. Unde va fi soare de 1 MAI

Vremea intră într-un proces de răcire, anunță meteorologii. În minivacanța de 1 Mai, temperaturile vor juca feste românilor care se așteaptă la grătare la iarbă verde.

Banat 

La începutul intervalului 24 aprilie-7 mai, temperaturile vor fi apropiate de media multianuală, cu maxime de 19… 20 de grade Celsius și minime de 8…10 grade Celsius pentru această regiune. Apoi, vremea se va răci, cu maxime în jur de 14 grade Celsius și minime între 2…4 grade Celsius în zilele de 26 și 27 aprilie.

În continuare, temperatura va oscila, dar în general media maximelor va fi între 18… 21 de grade Celsius, iar media minimelor între 6… 8 grade Celsius.

Va ploua în perioada 24-26 aprilie, cu cantități semnificative în noaptea de luni spre marți (24/25 aprilie) și în timpul zilei de marți (25 aprilie). Probabilitatea de ploaie va fi ridicată și după data de 30 aprilie.

Crișana 

Vremea se va răci în întreaga regiune, mai ales în zilele de 26 și 27 aprilie, când temperatura diurnă va avea o medie de 14 grade Celsius, iar cea nocturnă se va situa în jurul valorii de 3 grade Celsius. Spre sfârșitul primei săptămâni, temperaturile vor reveni la normalul climatologic, cu o medie regională a maximelor de 18 grade Celsius și a minimelor în jur de 6 grade Celsius. 

În prima parte a lunii mai, deși vor exista mici variații de la o zi la alta, temperaturile vor fi mai ridicate după data de 6 mai, când se vor înregistra în general maxime peste 20 de grade Celsius și minime de 8… 9 grade Celsius.

Vor fi ploi în perioada 24-26 aprilie, cu cantități semnificative în noaptea de luni spre marți (24/25 aprilie) și în timpul zilei de marți (25 aprilie). Probabilitatea de ploaie va fi ridicată și după data de 30 aprilie. 

Transilvania 

În prima zi a intervalului, temperaturile vor fi apropiate de mediile multianuale, cu o medie a maximelor de 17… 18 grade Celsius. Ulterior, vremea se va răci treptat, iar în zilele de 26 și 27 aprilie, maximele vor atinge în jur de 13 grade Celsius. Deși vor mai fi fluctuații ale temperaturilor, media maximelor va fi în general de 16…17 grade Celsius, cu posibile creșteri spre finalul intervalului.

Temperaturile minime vor avea o medie între 4 și 6 grade, dar în zilele de 28 și 29 aprilie, acestea vor fi estimate la 1… 2 grade Celsius, chiar mai scăzute, ajungând ușor la valori negative (-3…-2 grade Celsius) în zonele depresionare. 

Se prognozează ploi în perioada 24-26 aprilie, cu cantități semnificative în timpul zilelor de marți și miercuri (25 și 26 aprilie). Probabilitatea de precipitații va fi ridicată și după data de 30 aprilie. 

Maramureș 

În prima zi a intervalului se vor înregistra valori termice diurne apropiate de media multianuală a datei, cu o medie a maximelor de 18…19 grade Celsius. În continuare, se va răci, iar în perioada 25 – 28 aprilie se vor înregistra maxime termice în jurul a 13 grade Celsius.

În ciuda altor variații termice, media maximelor se va situa în general între 16…18 grade Celsius, cu posibile valori mai ridicate spre sfârșitul intervalului. Media minimelor va scădea de la 8 grade Celsius în prima noapte la 0… 2 grade Celsius în 28 aprilie, apoi se va situa în jurul valorii de 5 grade Celsius pentru restul intervalului. 

În perioada 24 – 26 aprilie, se așteaptă ploi, posibil cu cantități semnificative în zilele de marți și miercuri (25 și 26 aprilie). Probabilitatea de precipitații va fi crescută și după data de 30 aprilie.

Moldova 

În primele două zile ale intervalului se așteaptă valori termice diurne apropiate de normele climatologice, cu o medie regională de aproximativ 18 grade Celsius. Ulterior, vremea se va răci și în perioada 26 – 28 aprilie se vor înregistra maxime termice de 13-14 grade Celsius. 

În restul intervalului, se vor mai înregistra alternanțe termice, însă maximele vor fi, în general, cuprinse între 16 și 17 grade Celsius, cu valori mai ridicate de 19-20 de grade Celsius spre finalul intervalului. 

Media temperaturilor minime se va situa în primele nopți între 6 și 8 grade Celsius, apoi va scădea la 3… 4 grade Celsius în 28 și 29 aprilie, după care se va reveni la valori în jurul a 6 grade Celsius.

În ceea ce privește precipitațiile, se așteaptă ploi în perioada 24 – 26 aprilie, cu posibile cantități semnificative de apă. De asemenea, probabilitatea pentru ploi va fi crescută în prima săptămână din luna mai.

Dobrogea 

În primele două zile ale intervalului, regiunea va avea o medie a temperaturilor maxime de 18… 20 de grade Celsius, cu valori mai scăzute în zona litoralului. Ulterior, vremea se va răci, astfel că media temperaturilor maxime în perioada 26-28 aprilie va fi de 14…15 grade Celsius.

După această perioadă, maximele termice vor fi, în general, de 16…17 grade Celsius, cu posibile valori mai ridicate, spre 18… 20 de grade Celsius, la finalul intervalului. 

Media temperaturilor minime va fi de 8…10 grade Celsius în primele nopți, apoi va scădea la 6 grade Celsius în 28 și 29 aprilie, urmând să se înregistreze valori în jurul a 8 grade Celsius. Referitor la precipitații, se așteaptă ploi în special în perioada 26-27 aprilie, când cantitățile de apă pot fi însemnate, iar cu o probabilitate mai mare și la începutul lunii mai. 

Muntenia 

În prima zi a intervalului se vor înregistra temperaturi diurne apropiate de valorile normale pentru această perioadă în toată regiunea, cu o medie regională estimată de 20… 21 de grade Celsius. Apoi, temperatura va scădea gradual, iar pentru perioada 26 – 28 aprilie sunt prognozate valori termice de 15…16 grade Celsius.

După această perioadă, deși vor fi și alte schimbări de temperatură, media maximelor va fi în general de 18…19 grade Celsius, cu valori mai ridicate spre finalul intervalului când se vor putea depăși 20… 22 de grade Celsius. 
Media temperaturilor minime va scădea de la 7… 9 grade Celsius în primele nopți, până spre 4 grade Celsius în noaptea de 28 și 29 aprilie, iar apoi, în restul intervalului, se va reveni la valori de 7… 8 grade Celsius. Sunt prognozate ploi în perioada 25 – 27 aprilie, cu o posibilitate de a fi însemnate cantitativ pe alocuri, iar cu o probabilitate mai ridicată și la începutul lunii mai. 

Oltenia 

În primele zile ale intervalului, valorile termice diurne vor scădea treptat de la o medie regională de 18…19 grade Celsius în prima zi, până la 16 grade în 27 aprilie. Ulterior, se așteaptă o încălzire, astfel încât la finalul primei săptămâni, maximele termice vor fi de 18…20 de grade Celsius. 

În a doua săptămână, se poate produce o ușoară scădere a temperaturilor maxime în zilele de 2 și 3 mai, urmată de o revenire la valori în jurul a 20 de grade Celsius. În ceea ce privește temperaturile minime, se așteaptă o scădere de la 9…10 grade Celsius în prima noapte, până la 4…5 grade Celsius în 28 și 29 aprilie, urmată de o revenire la valori de 7… 8 grade Celsius pentru restul intervalului. 

Perioada 24 – 27 aprilie va fi caracterizată de ploi temporare, iar probabilitatea de ploi va fi în creștere și la începutul lunii mai. 

La munte 

În primele zile, se va înregistra o scădere a valorilor termice diurne, cu o medie regională de 8 grade Celsius în prima zi, până la 4 grade Celsius în zilele de 26 și 27 aprilie. Ulterior, se estimează o revenire treptată a temperaturilor diurne, posibil cu valori mai ridicate spre finalul intervalului de previziune. 

Tendința va fi similară și pentru temperaturile nocturne, cu o scădere de la 2… 3 grade Celsius în prima noapte, până la valori predominant negative, cu o medie de -4…-2 grade Celsius în perioada 27 – 29 aprilie. Pentru perioada următoare, se estimează valori de 1… 2 grade Celsius.

Se vor înregistra precipitații temporare în perioada 24 – 27 aprilie, iar cu o probabilitate în creștere și după data de 30 aprilie Celsius.