MENIU

Cupolă de foc peste România - revine canicula, temperaturile sar brusc la valori insuportabile 

Revine canicula în România. După mai multe zile în care vremea a trecut de la o extremă la alta, acum meteorologii trag un semnal de alarmă și spun că temperaturile vor ajunge și la 35 de grade Celsius.

Europa este sufocată de un val de căldură extremă.

Temperaturile extreme, de peste 40 de grade Celsius, afecteaza tari precum Spania, Portugalia, Franța și Marea Britanie. In Germania, autoritățile au închis câteva orașe din cauza fenomenelor meteo extreme, iar în China s-au construit chiar și buncăre pentru populatia afectata de canicula. 

In Spania, mai multe alerte de cod roșu au fost declanșate după ce s-au inregistrat si 42 de grade Celsius. Meteorologii anunță temperaturi record în următoarele două zile.

În Portugalia, pădurile ard de câteva zile, iar autoritățile au declarat stare de urgență și au cerut ajutorul Uniunii Europene.

"În zilele următoare vom lua parte la un val de căldură ce ne va pune pe toți în pericol și care va provoca numeroase incendii foarte periculoase, iar dacă asta se va întâmpla nu vor exista surse în Portugalia sau în lume care să stopeze aceste incendii atât de intense", spune premierul Portugaliei, Antonio Costa.

Temperaturile din Franța vor ajunge la 39 de grade Celsius în unele zone din sud-vest, iar valul de căldură este estimat să dureze între 8 și 10 zile, potrivit Meteo France. Un plan national de sănătate a fost lansat de guvern în toate zonele aflate în alertă, iar evenimentele de Ziua Națională se vor desfășura fără focuri de artificii din cauza riscurilor de incendiu.

Nici Marea Britanie nu scapă de caniculă. La Londra, mercurul din termometre arata cel putin 35 de grade Celsius.

Iar in Germania, directorul agenţiei guvernamentale pentru managementul dezastrelor a avertizat că unele zone ale ţării nu mai sunt locuibile din cauza numărului mare de fenomene extreme.

În China, autoritățile din Shanghai au solicitat celor 25 de milioane de oameni să se pregătească pentru o vreme deosebit de caldă care va ajunge la pragul de 40 de grade Celsius. 

În oraşul Nanjing, oficialii au deschis adăposturi subterane pentru localnici. Buncărele dispun de wi-fi, cărţi, dozatoare de apă şi cuptor cu microunde. Decizia a fost luata după numărul crescut de decese în țară din cauza caniculei.