MENIU

COD PORTOCALIU de vreme severă în România. Vortexul polar lovește în plin - temperaturile scad dramatic - prognoza meteo, actualizată

România trece printr-un episod de vreme severă. Fenomene de iarnă veritabilă s-au instalat, brusc, în țara noastră. În anumite zone, se va depune un strat consistent de zăpadă, vântul va avea intensificări puternice și temperaturile vor fi cu aproximativ 10 grade sub normalul perioadei. Vortexul polar își face simțită prezența în aproape toată țara, avertizează meteorologii.

Vorbim despre o perioadă mai degrabă apropiată de iarnă, din punct de vedere termic și al cantității de precipitații. 

Astăzi, temperaturile se vor încadra între 0 și 10 grade. Valorile sunt mai scăzute în medie cu până la 10 grade decât normalul perioadei. 

"La altitudini de peste 1.400 de metri, vom avea strat consistent de zăpadă, iar vântul va avea intensificări de 60-65 de km/h", a declarat, într-o intervenție la Realitatea PLUS, Elena Mateescu, director ANM.

Până miercuri, este în vigoare o atenționare meteo de vreme severă care vizează aproape toată țara. 

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 04 aprilie, ora 10:30 – 08 aprilie, ora 10
Fenomene vizate: vreme deosebit de rece, predominant ninsori, intensificări ale vântului
Zone afectate: conform textului

Vremea va fi deosebit de rece, iar temperaturile vor fi cu 8...12 grade sub mediile multianuale.
      
În jumătatea de nord a țării vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, iar local și temporar vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45...55 km/h îndeosebi în Moldova, Dobrogea, sudul Banatului și al Olteniei, precum și la munte.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ - COD GALBEN

Interval de valabilitate: 04 aprilie, ora 10:30 – 05 aprilie, ora 14
Fenomene vizate: intensificări ale vântului, predominant ninsori și strat de zăpadă
Zone afectate: conform textului și hărții

Vântul va avea intensificări temporare în Muntenia, Dobrogea și local în Oltenia și Moldova unde rafalele vor depăși 55...65 km/h și pe arii restrânse 70...75 km/h.
      
La munte, în Transilvania și local în Maramureș vor fi precipitații, predominant ninsori, temporar viscolite și se va depune strat de zăpadă.

În restul țării local și temporar vor fi precipitații, moderate cantitativ, sub formă de ploaie în sud și sud-est și mixte în rest. În vest, vântul va avea intensificări de scurtă durată.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 04 aprilie, ora 10:30 – 05 aprilie, ora 14
Fenomene vizate: ninsori abundente, temporar viscolite și strat consistent de zăpadă
Zone afectate: cea mai mare parte a Moldovei, Carpații Meridionali și Orientali în special la altitudini de peste 1400 m

În cea mai mare parte a Moldovei și în Carpații Meridionali și Orientali în special la altitudini de peste 1400 m va continua să ningă, temporar viscolit (rafale de peste 55...65 km/h) și se va depune strat consistent de zăpadă.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Mai multe articole despre:
meteo prognoza meteo vremea azi vortex polar