MENIU

Avertizare METEO: posibil Cod Roșu de caniculă, de vineri. Temperaturi-record

Ne aşteaptă un nou val de caniculă! Meteorologii au decretat miercuri Cod Galben în 12 judeţe, iar de joi, temperaturile vor ajunge până la 36 de grade Celsius în cea mai mare parte a ţării. Vineri, în zonele de sud mercurul din termometre va urca și la 43 de grade. În cinci judeţe va fi chiar Cod Portocaliu. În plus, meteorologii au avertizat că este posibil să instituie şi Cod Roşu.

În cursul dimineţii de vineri este posibilă emiterea unui Cod Roşu de caniculă pentru areale extinse din Oltenia şi Muntenia, a anunţat Elena Mateescu, director executiv la Administraţia Naţională de Meteorologie, în cadrul Comandamentului convocat la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

"În cursul dimineţii de vineri, este posibil, pe baza materialelor de la acest moment, să luăm în considerare emiterea unui Cod roşu de caniculă, pentru areale extinse din Oltenia şi Muntenia, pentru că în aceste zone se anticipează, conform modelelor de prognoză, valori de peste 40 - 42, posibil izolat 43 de grade, în special în Lunca Dunării, dar nu numai", a precizat aceasta, citată de agerpres.ro.

Mateescu a subliniat că este posibil ca "aceste zile să fie cele mai călduroase din istoria măsurătorilor meteorologice".

"În mod obişnuit, în data de 1 iulie, la nivelul României, maximele absolute sunt situate între 35 - 37 de grade. Aşa cum am spus, modelele indică la acest moment valori de 40 - 42, posibil 43, pentru aceste zone şi de aceea ANM a luat în considerare, cel puţin la acest moment, posibilitatea emiterii unui cod roşu pentru caniculă, dar mai ales pentru persistenţa valului de căldură şi a depăşirii indicelui de disconfort termic accentuat, luând în considerare că sâmbătă va fi a patra zi de caniculă consecutivă pentru o bună parte din ţară", a explicat ea.

Reprezentanta ANM a spus că valul de căldură se va menţine pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă, în acest interval fiind anticipat un cod portocaliu pentru cinci judeţe aflate în partea de sud-est a ţării.

Joi, în județele Dolj, Olt și Teleorman și în zona joasă de relief a județelor Caraș-Severin și Mehedinți se vor atinge local maxime termice de 37...39 de grade și pe arii restrânse de 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Tot în cursul zilei de joi, 29 iunie, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Disconfortul termic va fi accentuat - indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi. Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34...36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, îndeosebi în regiunile extracarpatice.

 

Cum să te ferești de caniculă

Felul în care reacționează organismul la căldură depinde de datele genetice și de metabolismul fiecăruia. Câteva recomandări de ordin general se potrivesc, totuși, tuturor.

1. Sunt contraindicate eforturile mari în orele cele mai călduroase. Cumpărăturile se pot face dimineața sau la sfârșitul zilei. Nu se recomandă nici activități sportive, mai ales după o perioadă de inactivitate. Cei care fac regulat sport trebuie să știe că ritmul cardiac poate crește de la zece la 15 pulsații pe minut, așa încât este bine ca activitatea sportivă să crească progresiv.

2. Este necesară adaptarea condițiilor ambientale. Storurile trebuie coborâte, iar draperiile, trase în timpul zilei. Camerele se aerisesc dimineața și seara, când temperaturile sunt mai scăzute. Este recomandabil ca geamurile să fie lăsate noaptea deschise. Fiindcă aragazul produce și el căldură, vara este vremea mâncărurilor reci. Nu strică nici un aparat de aer condiționat.

3. Unul dintre mecanismele prin care corpul își reglează temperatura internă este transpirația, proces important care nu trebuie oprit, scrie AGERPRES. Pierderile de lichid trebuie compensate cu aporturi hidrice semnificative și regulate (cel puțin doi litri pe zi), precum și printr-o alimentație bogată în fructe și legume. Dușurile cu apă călduță — și chiar rece pentru cine suportă — fac să scadă temperatura corporală. O batistă umedă aplicată pe tâmple și la încheietura mâinii, dar și o picătură de apă de colonie sporesc și ele gradul de confort.

4. Nu se recomandă expunerea directă la soare, deși tentația unei băuturi răcoritoare pe o terasă este mare. Nici lucrul în grădină la orele fierbinți nu este indicat, cine se aventurează să facă acest lucru riscând să îi fie rău, să aibă greață și dureri de cap. În timpul celor mai călduroase ore este bine să se stea în interior sau afară, la umbră, sub un copac, unde circulă mai mult aer proaspăt.

5. Alcoolul și căldura nu se potrivesc deloc, așa încât se recomandă evitarea băuturilor alcoolice, deși efectul imediat este potolirea setei.

6. Pe caniculă este bine să se poarte haine largi, din fibre naturale (bumbac sau in). Materialele sintetice se lipesc de piele, lucru extrem de neplăcut, accentuând transpirația. Ele pot provoca și iritații cutanate. Este indicată și purtarea pălăriilor cu boruri mari, a șepcilor sau a bandanelor.

7. Pe cât posibil, este bine să se evite locurile aglomerate, mai ales dacă este vorba de spații închise.

8. Înainte de plecarea cu mașina se recomandă aerisirea ei și ar fi bine ca drumurile lungi să fie amânate. Transportul în comun este de evitat în orele cele mai călduroase, dar, dacă nu se poate astfel, o sticlă cu apă trebuie să fie mereu la îndemână.

Mai multe articole despre:
meteo vreme canicula temperaturi prognoza