MENIU

AVERTISMENT CUMPLIT! Cea mai caldă lună septembrie din 1880 până în prezent,înregistrată în acest an

AVERTISMENT CUMPLIT! Cea mai caldă lună septembrie din 1880 până în prezent,înregistrată în acest an

Septembrie 2014 a înregistrat la suprafaţa scoarţei terestre şi a oceanelor o temperatură medie de 15,72 de grade Celsius şi reprezintă cea mai caldă lună septembrie de pe Pământ din 1880 şi până în prezent, au anunţat, luni, oamenii de ştiinţă.

Ca şi august 2014, anul acesta a fost a 38-a lună consecutivă de septembrie în care temperatura globală terestră s-a situat peste media din secolul al XX-lea, a anunţat National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) în raportul ei anual.

1976 a fost cel mai recent an în care temperatura medie din lume în luna septembrie a fost mai mică decât media secolului trecut.

Luna trecută, temperatura medie la suprafaţa uscatului şi oceanelor a fost de 15,72 grade Celsius, cu 0,72 de grade peste media secolului al XX-lea (15 grade Celsius). Alături de septembrie 2013, ea figurează în topul 6 al celor mai calde luni septembrie înregistrate vreodată.

Pe uscat, pe plan global, temperaturile au fost mai mari decât media, cu excepţia centrului Rusiei şi a anumitor părţi orientale şi din nordul Canadei.

"Recordurile de căldură au fost înregistrate în special în nordul Africii occidentale, în regiunile de litoral din sud-estul Americii latine, în sud-vestul Australiei, în regiuni din Orientul Mijlociu şi în câteva zone din Asia de sud-est", precizează acelaşi raport.

La suprafaţa oceanelor, temperatura din septembrie 2014 a fost, pe plan global, cu 0,66 grade peste media secolului al XX-lea, care este de 16,2 grade.

"Acest fapt marchează, de asemenea, cea mai ridicată temperatură înregistrată din 1880 la suprafaţa oceanelor", precizează NOAA, afirmând că această creştere a temperaturilor a fost observată la nivelul tuturor oceanelor, în special în nord-estul şi partea ecuatorială a Oceanului Pacific.