MENIU

ALERTE de VREME EXTREMĂ: cod roșu de inundații, cod portocaliu de ploi

Cod roșu de inundații / Foto: Arhivă

Autoritățile din țară sunt în alertă! Asta după ce hirdologii au emis un cod roșu de inundații pentru râul Bistra (afluent al râului Timiş), în judeţul Caraş-Severin, valabil până duminică, la ora 12:00, dar și un cod portcaliu de inundații în aproape jumătate de țară, valabil până mâine. 

Deja mai multe echipaje ISU au intervenit în zona Munților Apuseni, pe râul Arieș și Valea Sohodol, acolo unde debitele apelor au crescut și există pericolul să iasă din matcă. 

Localnicii din comuna Sohodol sunt îngrijorați mai ales că ei au mai fost afectați grav de inundații masive și în această vară, când zeci de gospodării au fost distruse și mai multe mașini au fost luate de ape. 

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare Cod roşu de inundaţii pentru râul Bistra (afluent al râului Timiş), în judeţul Caraş-Severin, valabilă până duminică, la ora 12:00.

Potrivit hidrologilor, "ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Bistra (afluent al râului Timiş), judeţul Caraş Severin".

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice, precizează INHGA. 

Vești proaste vin și de la meteorologi, care anunță și un cod portocaliu de ploi, dar și un cod galben de ninsori în mai multe județe din țară, unde va ninge pânâ la jumătatea săptămânii viitoare.

Vreme EXTREMĂ: Cod PORTOCALIU de ploi abundente, cod GALBEN de ninsori viscolite - HARTA

Mai multe articole despre:
meteo prognoza meteo vremea azi