MENIU

Zilele Culturii Germane vin cu expoziţii, filme, spectacole şi conferinţe

Foto: www.zilele-culturii-germane.ro

Ambasada Germaniei la Bucureşti va organiza în perioada 1-9 noiembrie o serie de evenimente culturale dedicate celor 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Zilele Culturii Germane, care se vor desfăşura începând de săptămâna viitoare sub sloganul "20 de ani de libertate", cuprind un calendar vast de evenimente, de la expoziţii de fotografii, arhitectură, proiecţii de film, piese de teatru, concerte (clasice, pop, hip-hop), la simpozioane şi dezbateri publice.

"Vrem să comemorăm momentul care s-a petrecut acum 20 de ani şi care a influenţat atât configuraţia Germaniei, cât şi a Europei. Vorbesc de eliberarea poporului din fosta Republică Democrată Germană, la 9 noiembrie 1989, ziua în care a căzut Zidul Berlinului", a subliniat Holger Scherf, adjunctul ambasadorului Germaniei la Bucureşti.

Afişul Zilelor Culturii Germane a fost creat, în mod simbolic, în baza unei caricaturi realizate de Mihai Stănescu, datând din iunie 1983 şi intitulată sugestiv "Acum nu e momentul".

Programul cultural  va debuta duminică, 1 noiembrie, la orele 19:15, în Piaţa 21 Decembrie, la fântâna de la Arhitectură, cu şapte proiecţii inedite de scurtmetraje, în care ecranul este înlocuit cu faţadele unor clădiri. Proiecţiile au loc în şapte locuri diferite, spectatorii fiind invitaţi practic, la un tur cinematografic în centrul Bucureştiului.

În perioada 2-5 noiembrie, la Cinema Studio, se desfăşoară Zilele Filmului German, ocazie cu care vor fi proiectate filme artistice şi scurtmetraje dion perioada 1955-2006, având ca temă comună Zidul Berlinului.

Programul continuă cu numeroase expoziţii, spectacole şi conferinţe, un moment important fiind marcat şi de simpozionul pe tema “Curaj civic sau Revoluţie?” organizat în colaborare cu Fundatia Konrad Adenauer şi moderat de Emil Hurezeanu, la care vor participa, printre alţii, şi Ana Blandiana şi Mihai Stănescu.

De asemenea, vineri, 6 noiembrie, va concerta la Bucureşti şi legendarul grup hip-hop Fettes Brot, iar în deschidere va cânta şi rapper-ul Puya.

Sâmbătă, 6 noiembrie, Teatrul German de Stat din Timişoara va prezenta spectacolul "Cântăreaţa cheală", în cadrul Festivalului Naţional de Teatru. Piesa lui Eugen Ionesco, în regia lui Alexandru Dabija, va fi jucată în limba germană şi va beneficia de subtitrare.

Luni, 9 noiembrie, de la ora 19.00, la Galeria Dalles va avea loc, în încheierea Zilelor Culturii Germane, un spectacol de modă, având ca temă căderea Zidului. Spectacolul cuprinde o cronologie audio-vizuală a modei din Germania de Est şi de Vest şi o prezentare a două colecţii de pret-a-porter ale unor tineri designeri.