MENIU

Zece primării din Argeş au fost amendate pentru că nu au închis gropile de gunoi

<descriere>

Zece primării din judeţul Argeş au fost amendate de Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu cu câte 15.000 de lei pentru că nu au închis gropile neconfome de gunoi și nu au angajat firme de salubritate.

Autorităţile implicate în programul de gestionare a deşeurilor solide - ce presupune reorganizarea întregii activităţi de colectare şi depozitare a gunoiului după norme europene - spun că, potrivit unei noi circulare primite de la Uniunea Europeană, pînă la 31 decembrie trebuie închise toate gropile de gunoi neconforme.

În Argeş au fost depistate, în urma unui control, zece comune în care gropile de gunoi neamenajate sunt încă operaţionale. Este vorba de localităţile Aninoasa, Bascov, Buzoieşti, Băbana, Mihăeşti, Răteşti, Miroşi, Stolnici şi Ştefan cel Mare, cu câte un depozit, şi Bârla, unde există chiar două gropi neconforme.

Potrivit comisarilor de la Garda de Mediu, primarii din localităţile respective nu şi-au respectat obligaţiile de a încheia contracte cu firme specializate pentru transportarea gunoiului la noile platforme intermediare şi continuă să permită aruncarea resturilor în gropile respective.

Cele zece primării au fost sancţionate cu amenzi de câte 15.000 lei pentru nerespectarea termenelor şi au fost avertizate ca în două săptămâni să semneze contractele, în caz contrar amenda fiind de un miliard de lei vechi, la care, după 31 decembrie, se vor percepe şi penalităţi.