MENIU

Zece cărţi de citit sau de pus sub brad de Sărbători

Cultura scrisă în criză

De la cum să îţi găseşti fericirea pe timp de criză la capodopera lui Salman Rushdie şi de la cel mai recent volumul al laureatei cu Nobel Herta Muller la literatură roz pentru fashionistas, REALITATEA.NET vă dă câteva sugestii de lectură sau, de ce nu, cadouri de Crăciun.

1. Obsesia tinerilor din întreaga lume, seria \"Amurg\", nu şi-a pierdut încă fascinaţia, aşa cum s-ar putea crede, în urma inflaţiei de cărţi şi filme cu vampiri. Dovadă pentru asta stau şi recordurile de încasări, pe care ultima ecranizare, New Moon, le-a avut în cinematografe. Cele patru cărţi semnate de Stephenie Meyer sunt, în ordinea publicării lor, Twilight, New Moon, Eclipse şi Breaking Dawn şi, chiar dacă titlurile sunt promovate drept cărţi pentru pentru tineri, \"Amurg\" a ajuns un roman pe care orice fată trebuie să îl aibă.

2. Pentru cei care vor să ştie mai multe despre Salman Rushdie, scriitorul care a vizitat recent România, capodopera lui, \"Versetele satanice\" este primul pas în această privinţă: volumul este un titlu care nu trebuie să lipsească din nici o bibliotecă. Scriitorul a devenit celebru după sentinţa de condamnare la moarte pronunţată împotriva lui de un tribunal islamic iranian, ca urmare a publicării romanului \"Versetele satanice\" (1988), considerat blasfemiator la adresa profetului Mahomed. Descris ca \"un mare povestitor, în tradiţia realismului magic al lui Grass, Calvino, Borges şi Marquez\" - The Observer, ca \"cel mai controversat scriitor în viaţă\" - Library Journal sau \"incisiv şi misterios, ingenios şi provocator\" - The New York Times, Salman Rushdie a intrat şi în cultura populară: actorii din \"Seinfeld\" fac adesea referire la el, şi-a jucat propriul rol în blockbusterul \"Jurnalul lui Bridget Jones\" şi a compus împreună cu cei de la U2.

3. Volumul \"Încă de pe atunci vulpea era vânătorul\", semnat de Herta Muller a fost desemnat cea mai râvnită carte de la Târgul Gaudeamus, potrivit voturilor publicului. De altfel, Nobelul pentru literatură, obţinut  anul acesta, a crescut tirajul cărţilor acestei scriitoare, acestea fiind la mare căutare. Pentru românii care vor să afle mai multe despre Herta Muller, REALITATEA.NET vă recomandă cel mai recent volum lansat, \"Încă de pe atunci vulpea era vânătorul\". \"În imagini expresive şi de o frumuseţe înfricoşătoare, Herta Muller reconstituie panorama crudă şi înspăimântătoare a dictaturii şi a unei societăţi distruse până la rădăcină. Decăderea oamenilor, ba chiar a unei întregi ţări, este redată aici până în cele mai mici detalii, în toată această suferinţă pare că natura însăşi trece de partea terorii\", scrie criticul Ernest Wichner despre această carte.

4. Dacă nu ştiţi încă ce cadou să le oferiţi prietenilor \"cu căşti în urechi\", \"Stairway to heaven. Scurtă istorie a muzicii pop de la rock\'n roll până la techno\", de Wolfgang Rumpf constituie cel mai potrivit dar. Acesta este un volum recomandat tinerilor, si nu numai. Sunt trecuţi în revistă artişti consacraţi, de la Elvis Presley până la Kurt Cobain, de la Janis Joplin până la Marusha, de la Muddy Waters până la Scatman John.

5. Romanticii sunt vizaţie de \"Poveşti de dragoste la prima vedere\", care cuprinde cinci creaţii semnate de Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ana Blandiana, Nicolae Manolescu şi Ioana Pârvulescu. \"În prima veţi simţi parfum de crini regali. În cea de-a doua, un puternic miros de terebentină. A treia aduce cu sine adieri de aripi nevăzute. A patra, ceva \"ascuns, cum numai marea\" poate să nască. A cincea poveste aduce o mare de acoperişuri şi o miză\", este scurta descriere făcută cărţii de către editură.

6. Nici copiii nu sunt ocoliţi, când vine vorba de lectură. \"Când Moş Crăciun a căzut din cer\", de Cornelia Funke. O carte pentru cei mici, care poate fi citită împreună cu cei mari în ajunul sărbătorilor de iarnă.

7. Pentru românii resemnaţi în faţa crizei, cartea \"Cea mai frumoasă istorie a fericirii\" semnată de Arlette Farge, Jean Delumean şi Andre Comte se recomandă singură. \"Cum putem spera să fim fericiţi? Trebuie să profităm de viaţă şi de fiecare clipă, alergând după plăceri? Trebuie să urmărim cu orice preţ reuşita, să ne îmbătăm cu cele mai nebuneşti pasiuni? Cum să ne \"realizăm\", cum să atingem mulţumirea de sine? Există mijloace infailibile de a fi fericit? Căutarea fericirii ne condamnă, oare, la a ezita neîncetat între pesimism şi optimism, speranţe de bucurie şi aşteptări înşelate? Cum să ne punem fericirea la adăpost?\", sunt câteva întrebări la care răspund cei trei autori.

8. Un titlu interesant de aşezat anul acesta sub brad este şi \"Primul tău pas spre un miliard\", de Sergiu Ciocoiu, care cuprinde întrebări şi răspunsuri din literatură, artă, geografie, istorie sau sport. \"Această carte nu este nici pe departe într-atât de exhaustivă încât să cuprindă toate întrebările cu care ne-am putea întâlni. Este însă un start foarte bun\", ne spun editorialiştii.

9. În seara de Moş Nicolae, pentru ghetele şi cizmele fashionistelor, nu există o altă carte mai bună ca \"Secretele unei dependente de pantofi\", de Beth Harbison.

10. În fiecare an, în preajma sărbătorilor, toate gospodinele îşi doresc să aibă masa cât mai îmbelşugată şi bucatele cât mai gustoase. Unele dintre ele apelează la reţete mai vechi, altele îşi iscodesc prietenele pentru  sfaturi. De Crăciun, toate vor să aibă la îndemână cele mai reuşite reţete şi cele mai bune sfaturi culinare, cum ar fi cele din \"Caietul de reţete. Bucate şi vinuri asortate\", de Marius Cristian şi Bogdan Paulov.