MENIU

Washington-ul ar putea ajunge sub ape în cazul topirii calotei polare din vestul Antarcticii

FOTO: bellarmine.edu

Washington D.C. şi alte oraşe de coastă din Statele Unite ar putea ajunge sub mai mulţi metri de apă dacă se va topi Calota Polară Vestică din Antarctica, a dezvăluit un nou studiu realizat de Jerry Mitrovica de la Universitatea din Toronto.

Calota Polară Vestică din Antarctica (The West Antarctic Ice Sheet sau WAIS) măsoară aproximativ 1800 de metri deasupra nivelului mării şi conţine circa 2,2 milioane de kilometri cubi de gheată, aproximativ aceeaşi cantitate care se găseşte şi în Groenlanda.

Uriaşa suprafaţă de gheață reprezintă o ancoră pentru numeroşi gheţari ale căror ape se varsă în Oceanul de Sud şi este legată de banchizele Ross şi Ronne Ice. Dacă această parte a calotei polare se va topi este încă neclar, dar chiar şi o topire parţială ar putea avea un efect mai mare asupra unor anumite zone de coastă.

Noul studiu a relevat că potenţiala topire nu ar ridica nivelul apei uniform pe Pământ, în special din cauza unor efecte gravitaţionale ciudate şi a mişcărilor prevăzute de rotaţia planetei. O parte din oamenii de ştiinţă sunt de părere că WAIS s-ar putea prăbuși în următorii zeci de ani sau în cel mai bun caz, în următoarele secole.

Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) a avertizat într-un raport recent că topirea integrală a calotei polare din Antarctica ar mări nivelul apelor, la nivel global cu aproximativ cinci metri.

Pentru inundarea capitalei Statelor Unite, Washington D.C. este nevoie de o creştere de doar şase metri a nivelului apei şi conform noilor descoperiri, oraşul ar putea ajunge uşor sub ape.

Mai multe articole despre:
Statele Unite Washington